Új szabályok léptek életbe Kanadában, amely szabályozza, hogy a légiutasok kis méretű kést igen, babapúdert, vagy fürdősót viszont nem vihetnek fel a fedélzetre kézipoggyászukban.

Fotó: Budapest Airport

Furcsa szabályozást hozott a kanadai közlekedési minisztérium, mivel olyan eszközöket is engedélyeztek a poggyászban való fedélzetre vitelre, amelyeket a 2001. szeptember 11-i terrortámadás után a világ minden táján a biztonságra veszélyes eszközként kategorizáltak és szigorúan tilso, sőt büntetendő a fedélzetre vitelük.

Ilyenek a kisebb kések, amelyek Kanadában mostantól felvihetőek a fedélzetre, ha pengehosszúságuk nem haladja meg a 6 centimétert. Ugyanakkor az Egyesült Államokba tartó járatokon ezeket az eszközöket továbbra is tilos lesz felvinni a gépre, és ezeket már az úgynevezett pre-screening zónában elkobozzák.

A kanadaiak hoztak még egy furcsa szabályt is, megtiltották a 350 milliliternél nagyobb űrtartalmú dobozok fedélzetre vitelét, amelyekben tengeri só, hintőpor, főzőpor, vagy homok van. Ezeket az eszközöket azonban feladott poggyászba továbbra is be lehet pakolni.

A bébiételek, fehérjeporok, tea és kávé a jövőben is megengedett lesz.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

 

Marc garneau közlekedési miniszter a kanadai CBC News hírportálnak azt mondta, a légiközlekedés biztonsága továbbra is a kormány kiemelt célja, és ezek a változások a nemzetközi gyakorlattal összhangba hozzák a kanadai törvényeket, miközben maximálisan garantálja az utasok biztonságát. A komrány azonban folyamatosan vizsgálja a biztonsági kockázatokat.