Hermes 900 Starliner katonai drónt rendelt a kanadai közlekedési minisztérium, de a terroristák elleni harc helyett a környezetkárosítás ellen vetik majd be a speciális gépet.

Szokatlan szerződést kötött a National Aerial Surveillance Program (NASP) programjának részeként a kanadai kormány az Elbit Systems izraeli gyártócéggel: megrendelt egy Hermes 900 Starliner katonai drónt. Ennek lényege, hogy kifejezetten környezetvédelmi célokat szolgáló pilóta nélküli gépet állítsanak szolgálatba, mert ezek hatékonyabban deríthetnek fel például egy tengeri olajszennyezést – írta meg az Aerotime.

A megállapodás a drón mellett tartalmazza a földi irányító állomást és a szükséges szenzorcsomagokat is, illetve opciót pótalkatrészek vásárlására. 

A Hermes 900-as a tervek szerint 2022 decemberében áll szolgálatba, addig maradnak normál Dash-8 és Dash-7 turbólégcsavaros repülőgépek a környezetvédelmi feladatokra.

Marc Garneau közlekedési miniszter a szerződés aláírása utáni közleményében kiemelte, a beszerzett drón nemcsak a tengerek és erdők szennyezés elleni védelmét, hanem igény esetén az illegális halászat felderítését, humanitárius missziókat, kutatás-mentési feladatokat is végezhet

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Hermes 900 földi irányító állomástól számított hatótávolsága közel 2600 kilométer, és 112 km/h utazósebességgel repülve 36 órát is eltölthet egyhuzamban a levegőben, akár 9100 méteres magasságon – mindezt 350 kilogramm hasznos teherrel.

Illusztráció (Forrás: Wikimedia Commons)