A spanyol nemzeti légitársaság dolgozóinak mintegy 90%-át képviselő szövetség a fizetéscsökkentés ellen fog tiltakozni decemberben. A 24 órás munkabeszüntetések előre láthatóan a december 14. és december 21. közötti időszakot fogják érinteni – értesült az ATW Online szakmai hírportál.

A különböző érdekvédelmi csoportok képviselői egy közös tájékoztató keretében számoltak be a tervezett eseményről. Továbbá elárulták, hogy az ellenállás a cég korábban bejelentett szerkezeti átalakítása ellen szól, mely körülbelül 4500 munkahely megszűnését, valamint a munkabérek csökkentését is eredményezné.

A szövetség azt is állítja, hogy a fent említett tervezet egyben az Iberia teljes lerombolását jelentené, amelyben nem hajlandóak a dolgozók “bűnrészességet” vállalni. Így a szakszervezetek elálltak mindenféle tárgyalástól, és azt követelik a vezetőségtől, hogy álljon elő egy olyan tervvel, mely a légitársaság bővítését eredményezné, még akkor is ha az esetleg kisebb megszorításokkal járna, mert a munkavállalók áldozatra is hajlandóak a cég szebb jövője érdekében.

Az Iberia még nem adott ki hivatalos közleményt az üggyel kapcsolatban, viszont egy múltheti közlemény szerint a légitársaság vezetősége legfeljebb 2013. január 31-ig meg akar egyezni a dolgozókkal, illetve a szakszervezetekkel. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy ha nem sikerül megállapodniuk a feleknek, akkor még radikálisabb megszorítások valósulhatnak meg a légitársaság szerkezetét, valamint méretét tekintve.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!