Két darab Airbus A330ceo megrendelésére kötött vásárlási szándéknyilatkozatot a RwandAir. Az afrikai légitársaság már a gépek szállításáról is megállapodott, sőt a hajtóműválasztását is ismertette.

RwandAir A330ceo látványterv. (Forrás: Airbus) | © AIRportal.hu

RwandAir A330ceo látványterv. (Forrás: Airbus)

A mai napon nyilvánosságra hozott gépbeszerzési szándék szerint a RwandAir 2016 második félévében kapja meg az Airbus A330-asait, amelyekhez a Rolls-Royce Trent 772B típusú hajtóművét választották.

Az Airbus közleménye nem, de a légitársaságé a típusváltozatot is részletezi, aminek alapján egy A330-200-as és egy hosszabb törzsű A330-300-as mellett döntöttek. A gépeket három osztályos fedélzeti elrendezésben 261, illetőleg 300 üléses konfigurációban veszik át.

A RwandAir megrendelésével az Airbus nemcsak a ruandai légitársaságnak, hanem egyáltalán a kelet-afrikai régióba is először szállíthat az egyébként kiváltképp népszerű, ez idáig 1300-nál is több példányban értékesített két hajtóműves szélestörzsű típusából, az A330-asból.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A flotta vadonatúj és egyben első Airbus típusát a RwandAir közép-, és hosszú távú járatain készül üzemeltetni az útvonalhálózat bővítése érdekében. John Mirenge, a RwandAir vezérigazgatója a szerződés kapcsán elmondta, az első szélestörzsű gépük bevezetésére készülve az A330-as gazdaságosságát, megbízhatóságát és kényelmét találták a legmegfelelőbbnek az Európát és Ázsiát célba vevő, a társaság régióbeli jelentőségét is erősítő terjeszkedési terveik megvalósítására.

Dreamlinerben gondolkodtak, A330-as lett belőle

Némiképp árnyalja az A330-as üzletet, hogy a RwandAir korábban még Boeing 787-8-asokkal tervezte hosszú távú járatait, amit a társaság 2012-ben két darab Dreamlinerre kötött szándéknyilatkozata is bizonyít, de a szerződést nem véglegesítették. Miután korai gyártású példányok beszerzése került napirendre, vélhetően a kedvezőbb árfekvésükből adódóan, de azok szállításai sem biztosak, amit a mostani A330-as szerződés, mint megoldás a szélestörzsű gépigényre csak még inkább erősít.

A 2002 decemberében alapított RwandAir flottájában jelenleg összesen 7 repülőgép áll rendelkezésre. Négy darab Next Generation Boeing 737-es mellett egy darab Bombardier Q400-as és két darab Canadair CRJ900-as teljesít szolgálatot.

Az Airbus-megállapodást megelőzően nem sokkal, március 17-én jelentette be a RwandAir, hogy egy újabb Bombardier Q400-ast vesz tartós bérletbe. A regionális járatok teljesítésére alkalmas turbolégcsavaros típust közvetlenül a gyártótól, újonnan átvéve a Palma Holding Limited fogja biztosítani a RwandAir két osztályosan összesen 67 utasüléses konfigurációja szerint.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!