A történelemben talán utoljára, talán nem egy négyhajtóműves Vickers VC-10-es repülőgép járt Ferihegyen a hétvégén. Az Angol Kiályi Légierő Vickers VC-10 C.1K katonai szállító és légiutántöltő repülőgépe szombaton délután érkezett Budapestre Prágából, majd vasárnap délelőtt Brüsszelbe távozott. A repülőgép az egyes terminálhoz közelebbi 31L futópályára szállt le szombaton, vasárnap pedig Vecsés irányába távozott a 13R pályavégről.

A repülőgépet 1967-ben gyártották és az XV106 oldalszámot (lajstromjel katonai megfelelője) viseli. Néhány hete, augusztus elején egy még öregebb, 1966-ban gyártott VC-10-es fordult meg repterünkön, mely az XR808 jelzést és a BOB becenevet viseli. Ez a repülőgép speciális festést kapott, a típus 50 éves üzemeltetése, és 101. század 95 éves évfordulója alkalmából.

A Vickers VC-10-es típust eredetileg hosszú távú, utasszállító járatok teljesítésére gyártották. A típus első felszállása 1962. június 29-én történt, összesen 54 darabot gyártott le a Vickers-Armstrongs, Nagy-Britanniai székhelyű gyár. A típus legfőbb üzemeltetői a BOAC, az East African Airways, Ghana Airways voltak, ma már csak a Royal Air Force színeiben repülnek.

Az AIRportal.hu tudósítói a Budapest Airport jóvoltából egy rövid látogatást tehettek a repülőgép fedélzetén.

Fotók: Samu Ádám / AIRportal.hu

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Fotók: Kovács Gábor / AIRportal.hu

Airline: Royal Air Force
Type: Vickers VC-10
Reg.: XV106
Date: 2012.09.01.
Spot: T1 apron

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!