Kész elhalasztani első Airbus A380-asainak átvételét a Qatar Airways, amennyiben az európai repülőgépgyárnak nem sikerül a szárnyrepedéses repülőgépek problémáját megoldani – adta hírül a Reuters hírügynökség.

Tegnap nyitotta meg kapuit a Qatar Airways új prémium várója a londoni Heathrow repülőtéren. A megnyitón jelen volt a légitársaság vezérigazgatója, Al Baker is, akit a jelenlévő újságírók az Airbus A380-as szárnyrepedés ügyével kapcsolatban is kérdeztek. A Qatar Airways vezérigazgatója bízik benne, hogy az Airbusnak sikerül megoldania a szárnyrepedések problémáját, de adott esetben, amennyiben a hibajelenség továbbra is fennáll nem zárkóznak el első Airbus A380-asaik átvételének elhalasztásától sem.

A világ ötcsillagos légitársasága összesen 20 darab Airbus A380-as óriásgépet rendelt az Airbustól: eredetileg 10 gépet rendeltek, de a 2011-es Dubai Air Show-n megduplázták rendelésüket.

Mint arról korábban hírt adtunk néhány korai átadású Airbus A380 típusú utasszállító repülőgépen apróbb szárnyrepedéseket fedeztek fel, amelynek következtében az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség, az EASA ellenőrző-vizsgálatot rendelt el a típus biztonságos üzemeltetésének szavatolása, illetőleg az esetleges balesetek megelőzése érdekében.

Az Airbus szorosan együttműködve az európai hatóságokkal dolgozta ki azt az eljárásrendet, amelynek alapján, a január 24-től hatályba lépett EASA direktíva szerint megkezdték a vizsgálatokat. A repedéseket az Airbus a gyártás közbeni, a szegecseknél jelentkező – előre nem tervezett – túlterheléssel magyarázta. A repülőgépgyár azt a tájékoztatást adta, hogy a felmerült probléma nem veszélyezteti a repülés biztonságát, de az érintett részegységeket mindenképp kicserélik.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Qatar Airways a jelenleg érvényes ütemezés szerint a jövő évben venné át első Airbus A380 típusú repülőgépét.

Az Airbus és az EASA minden A380-as üzemeltetőt arra kért, hogy alapos szemrevételezéssel figyeljék repülőgépeik szárnyfelületét az esetlegesen felmerülő repedések miatt. Jelenleg 20 darab olyan korai átadású A380-as van, amelyen szerkezet-, illetőleg alkatrészcserét is végrehajt az Airbus.

Al Baker azt mondta, hogy épp az új típusoknál jelentkező gyermekbetegségek miatt nem kértek a korai gyártású A380-asokból. A vezérigazgató egy új autótípus megjelenését hozta példaként, amikor rögtön szeretné az első példányt magáénak tudni, de egy évvel a megjelenését követően már le kell cserélni, mert annyi változtatást tesznek a modellen. Ez az amiért a Qatar Airways csak az 50. legyártott példánytól veszi át Airbus A380-asait – tette hozzá Al Baker.

A sajtótájékoztatón szóba került az is, hogy várhatóan júniusban kapja meg első Boeing 787 Dreamliner típusú repülőgépét a légitársaság. A Qatar Airways első Dreamlinere bemutatásra kerül majd az idei Farnborough Air Show-n is.

Forrás: Reuters (2012. január 27.) / Rendering: Airbus (Fixion – Gwlnsd).

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!