Kezd testet ölteni az első, európai légitársaságnak készülő Airbus A350 eXtra-Wide-Body repülőgép. A Finnair flottájának leendő első A350-900-asa a Roger Béteilleről elnevezett végszerelő soron halad Toulouse-ban a teljes megvalósulás felé.

A finn légitársaság első A350-esének elülső törzs-része a végszerelő soron. (Fotó: Airbus) | © AIRportal.hu

A finn légitársaság első A350-esének elülső törzs-része a végszerelő soron. (Fotó: Airbus)

...és a hátsó megérkezése. (Fotó: Airbus) | © AIRportal.hu

…és a hátsó megérkezése. (Fotó: Airbus)

Az Airbus repülőgépgyár által ma közzétett legfrissebb fotókon látható A350-est 2015 őszén veheti flottájába a Finnair, amely akkor, a Qatar Airways, valamint a Vietnam Airlines után már a harmadik üzemeltetője lesz a vadonatúj típusnak. A finn légitársaságnak egyébként összesen 19 darab A350-900-asra van rendelése. Legutóbb december elején módosították szerződésüket, és véglegesítettek nyolc gépre szóló opciós foglalást, amellyel tizenkilencre kúszott a megrendelt A350-esek száma.

A meglévő A340-300-asok váltását is szolgáló A350-eseket a Finnair elsődlegesen az ázsiai, távol-keleti útvonalain készül üzemeltetni, de a típus az észak-amerikai járatokon is be lesz vezetve. Azzal kapcsolatban, hogy az első gépekkel a hosszú távú járatok megkezdése előtt a légitársaság fog-e rövidebb, menetrendszerű európai viszonylatokon repülni a személyzet gyakorlatszerzése érdeken, az AIRportal.hu azt a választ kapta a Finnair sajtóközpontjától, hogy egyelőre nincs tervben ilyen útvonalak repülése.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A finn légitársaság első A350-ese egyébként most a törzsszekciók összeillesztésénél tart. Ezután következik a szárnyak szerelése, majd a fedélzeti rendszerek telepítése, amelyet az első áram alá helyezés, a gép “életre keltése” koronáz meg. A végszerelés újabb szakaszában következnek a rendszerellenőrző tesztek, a kabinberendezés, a külső festés, valamint a Rolls-Royce Trent XWB hajtóművekkel való házasítás, és ha ezekkel minden rendben van az Airbus átadóközpontja kezdi meg a gép felkészítését a berepülés lefolytatására, végül pedig az ünnepélyes átadásra.

Az első sorozatgyártott A350-est – egy kisebb halasztást követően – december 22-én veszi át az indító Qatar Airways. Az eredetileg december 13-ára beharangozott ceremónia után a Qatar december 15-én tartotta volna a dohai fogadó ünnepséget, de a legfrissebb hírek szerint a módosult dátummal már csak a jövő évben, január 7-én lesz megtartva a Hamad repülőtéren az A350-es hivatalos köszöntése.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!