Az Airbus még 2012 nyarán jelentette be, hogy egyik legnépszerűbb géptípusukat, az A320-ast az Egyesült Államokban is gyártani szeretné, mivel számításaik szerint mintegy 4600 darab új keskenytörzsű repülőgépre lesz szüksége az amerikai légitársaságoknak az elkövetkezendő években.

A beruházás részben köszönhető az American Airlinestól kapott 260 gépes megrendelésnek is, de remélik, hogy így még több amerikai fuvarozó fog érdeklődni az A320-as gépcsalád iránt.

A mintegy 600 millió dolláros befektetés végül 2013 áprilisában kezdődött el az üzem alapkövének letételével az alabama állambeli Mobile városában. A gyár tájékoztatása szerint 2015-ben már a gyártási folyamat is be fog indulni, míg az első repülőgép átadását 2016-ra tervezik. 2018-ra pedig már évi 40-50 darab repülőgépet szeretnének megépíteni.


Mivel az európai gyár 2015-ben kívánja forgalomba állítani az A320-as család neo, azaz új hajtóművekkel felszerelt verzióját, így elképzelhető, hogy az amerikai üzem már csak ezeket a gépeket fogja összerakni, mely egyben körülbelül 1000 új munkahelyet teremt a régióban.

Az Brookley Aeroplex repülőgépipari központ területén elvégzett alapozási munkálatok már befejeződtek, és az első acélelemeket is a helyükre emelték már. A szerelősor szerkezetét 33 méteres tartóoszlopok alkotják majd.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!