Két 787-9 Dreamliner értékesítését jelentette be Boeing Business Jets (BBJ) Las Vegasban egy meg nem nevezett, VIP vásárló részére a Nemzeti Üzleti Repülési Szövetség éves kongresszusán és kiállításán.

Forrás: Boeing

Az amerikai repülőgépgyártó az üzleti- és magángépek piacán, a nagyobb méretű gépek kategóriájában van jelen a Boeing Business Jets (BBJ) üzletága révén.

A BBJ gépek kivétel nélkül kereskedelmi repülőgéptípusokon alapulnak, ezeket alakítja át a gyártó erre szakosodott egysége a magángépek vevői által elvárt módon, beleértve a luxus fedélzeti berendezést és egyéb szükséges változtatásokat, illetve értékesíti is azokat.

Vannak olyan megrendelések is, amikor a Boeing csak az alapgépet szállítja le és külön erre szakosodott cégek igazítják a vevő igényeihez a fedélzet berendezését szigorú biztonsági sztenderdeknek megfelelve.

A Boeing közlése szerint a két példányra szóló BBJ 787-9 megrendelést augusztusban kötötték meg, értéke listaáron számolva 564 millió amerikai dollár.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ez csak az alap gépekre vonatkozó ár, nem tartalmazza a 257 négyzetméteres belső kabin egyedi berendezésének kialakítását.

Forrás: Boeing

A BBJ 787-9-eseken utasok élvezhetik a kereskedelmi célra gyártott Dreamlinereken is megtalálható új technológiák széles skáláját: a fedélzeten a régebbi típusoknál magasabb légnyomás és páratartalom kevésbé terheli meg a szervezetet a hosszú repüléseken, a csendesebben üzemelő hajtóművek mellett is jobban hangszigetelt kabinban kellemesebb a repülés.

Mindeközben, hála a legmodernebb – a megrendelő kívánsága függvényében Rolls-Royce vagy General Electric – hajtóműveknek a gépek üzemanyag-fogyasztása és a károsanyag kibocsátása is alacsonyabb.

Emellett az átlagosnál kisebb terhelésnek (kevesebb utas és cargo) köszönhetően kiemelkedő a BBJ Dreamlinerek hatótávolsága is, 17 500 kilométert repülhetnek leszállás nélkül, ezzel a London–Sydney, vagy Tokió–Fokváros utak is teljesíthetők a típussal.

A mostani két darabos megrendeléssel tizenhatra nőtt a lekötött példányok száma a 787-es speciális változatából. Ugyanakkor nem ez a kínálat legnagyobb gépe, a Boeing hasonló változatban ajánlja a 747-8 Intercontinentalt is, de már a 777X-ből is van lehetőség előrendelésre.