Két év szünet után a nyári menetrend kezdetén, március 27-én újraindulhatnak a menetrend szerinti nemzetközi járatok Indiába.

Az ország kormánya kedden döntött arról, hogy feloldja a nemzetközi utasszállító járatok működését korlátozó rendelkezését, amely két éve van érvényben a koronavírus-járvány miatt.

A nyári menetrend kezdetétől, március 27-től a légitársaságok korlátozás nélkül indíthatnak nemzetközi, menetrend szerinti utasszállító járatokat.

A polgári légiközlekedésért felelős hatóság (DGCA) közlése a döntést a világszerte növekvő átoltottsággal és a járvány lecsengésével indokolta.

Fotó: AIRportal.hu

India az elmúlt két évben csak korlátozottan engedte a nemzetközi járatok üzemelését és a turisztikai célú utazásokat. Csak olyan országokba közlekedhettek az utasszállító járatok, amellyel kétoldalú megállapodást kötött az indiai kormány egyfajta „utazási buborékról”.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mindez jelentősen korlátozta a légitársaságok mozgásterét, és természetesen a nyereséges működésre sem volt jó hatással.

Az Oroszországgal szemben elrendelt nyugati szankciók, illetve az ezekre válaszul bevezetett, az európai és amerikai légitársaságokat érintő, az orosz légtér igénybe vételére vonatkozó korlátozások hatással vannak egyes járatok útvonalára.

Az Észak-Amerika és India, valamint elsősorban Északnyugat-Európa és India közötti járatok repülési ideje az orosz légtér elkerülése miatt megnőtt, amely jelentős költségnövekedést okoz az érintett légitársaságoknak, a többlet üzemanyag, bérek és közvetetten a karbantartási költségek növekedése miatt. Emellett az elmúlt hetekben megdrágult kerozin is érezteti kedvezőtlen hatásait.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!