Október 29-től az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) mind a hét mentőhelikopter-állomásán olyan gépek szolgálnak, amelyek megfelelnek az európai uniós követelményeknek – mondta a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. ügyvezetője igazgatója hétfőn a Szentesre és Debrecenbe kerülő légi járművek budaörsi ünnepélyes átvétele alkalmából.

Gorove László kiemelte, hogy minden gép két hajtóművel rendelkezik, de meghibásodásuk esetén egy hajtóművel is képesek a feladat végrehajtására.

A két utolsó, a szentesi és a debreceni bázis légi járműveinek cseréjével teljessé vált a gépállomány korszerűsítése, ezzel Magyarország megfelel az unióban október 29-tól életbe lépő szabályozásnak. A váltás nélkül az érintett mentőhelikopterek – amelyeket még a pápa 1991-es magyarországi látogatásakor vásárolt az OMSZ – már nem repülhettek volna lakott terület fölött.

A most üzembe álló két EC 135 típusú helikoptert az állami tulajdonú kft. sikeres közbeszerzést követően, az osztrák HeliAir Gmbh-tól 2016 márciusáig bérli. A balatonfüredi, budaörsi, sármelléki, pécsi, szentesi, miskolci és debreceni bázisról felszálló hét helikopter évente 2500 mentési feladatot lát el – mondta az igazgató.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) és a Magyar Légimentő Kft. által hétfőn üzembe helyezett két Airbus Helicopters EC135 típusú helikopter az egyik legstrapabíróbb modell darabjai, amelyek minden típusú küldetésen bevethetők. Saját kategóriájában az EC135 képes a legnagyobb tömeget szállítani, egyetlen üzemanyag-felvétellel nagyobb távolságot képes megtenni, mint piaci versenytársai közül bármelyik. A gép egyaránt jól használható magas hegyekben és extrém forróságban. A típusból több, mint 1000 db repül a világban, amelyek eddig 2 600 000 órát töltöttek a levegőben.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A hír előzménye, hogy a magyarországi légimentő flotta két gépének mentési engedélye az új előírások szerint éppen a napokban jár le, ezért az OMSZ által alapított Magyar Légimentő Kft. közbeszerzési eljárást indított a gépek pótlására. A sikeres tender eredményeképpen, a magyar légimentésben használt többi helikopterhez hasonlóan, az osztrák Helikopter Air Transport GmbH-tól bérelt, legkorszerűbb EC135 típusú mentőhelikopterek állnak szolgálatba októbertől, így a légimentés folyamatossága valamennyi bázison biztosított. A típust számos országban használják a légimentők, többek között az Egyesült Kriályságban és Kínában is.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!