Párizs, Prága, Róma és New York – többek közt ezek voltak a legnépszerűbb nemzetközi célállomások annak a több, mint 27 millió utasnak a körében, akik az idei év első tíz hónapjában megfordultak a moszkvai Seremetyjevó nemzetközi repülőtéren. Az összesített utasforgalmi növekedés mértéke így 8.6%-os volt az előző évi azonos időszak eredményéhez képest.

A Seremetyjevó nemzetközi repülőtér eredményösszesítője szerint a januártól októberig terjedő időszakban a légitársaságok nemzetközi utasforgalma ugyanazon a 16 milliós szinten maradt, mint az előző évi referencia időszakban, a belföldi forgalom azonban igen komoly, kétszámjegyű növekedést produkált, ezen a piacon működő légitársaságoknak ugyanis 24.4%-kal volt több utasuk, 11.1 millióra emelve a forgalmat.

A vizsgált időszak záró hónapjában, vagyis októberben a repülőtérnek 6.5%-kal volt több utasa, ami azt jelenti, hogy 2013 októberéhez képest 2.7 milliósra nőtt a forgalom, amiből a nemzetközi légitársaságok 1.56, míg a belföldiek 1.13 millióval vették ki részüket.

Az Aeroflot flottájának egyik Airbus A321-es típusa. (Fotó: Aeroflot)


A külföldre irányuló járatok célpontjai közül Antalya, Párizs, Prága, Peking, Hurghada, Róma, New York, Amszterdam, Sanghaj, Sharm-el-Sheikh és Kijev voltak a legnépszerűbbek, míg belföldi viszonylatban többek közt Szentpétervár, Szimferopol, Szocsi, Krasznodar, Jekatyerinburg, Kalinyingrád, Szamara, Vlagyivosztok és Khabarovsk városai voltak a legkeresettebbek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A csaknem 9%-os összforgalom növekedés legfőbb mozgatói a légitársaságok részéről az Aerofloton túlmenően a Transaero Airlines, a Nordwind Airlines, a Donavia, az Orenburg Airlines és a Nordavia-RA voltak. Külföldi légitársaság egyedül az Air France jeleskedett ezen a téren a repülőtér közleménye szerint.

Az év első tíz hónapjában a Seremtyjevó futópályáin 214946 fel-, illetőleg leszállást regisztráltak, amely 5.2%-kal több, mint az előző évben úgy, hogy csak október hónapban 2.5%-os volt a fejlődés, 21822 regisztrált repülőgépmozgással.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!