Felgyorsultak az események, egyszerre két A350-900XWB prototípusát is a levegőbe bocsátotta az Airbus, méghozzá két olyan gépet, amelyek különleges, a megszokott „házi” festéstől jócskán eltérő, látványos mintával hívják fel magukra a figyelmet.

Ma teljesítette szűzfelszállását az Airbus két különleges festésű A350-900XWB prototípusa, a karbon mintázatú MSN2 és az indító légitársaság, a Qatar Airways emblémáját viselő MSN4, ezzel rögtön meg is duplázva, négyre emelve a berepülő flottában résztvevő gépek számát.

Az Airbus összesen öt darab prototípust épít a tanúsító eljárások elvégzéséhez. A legelső (MSN1) A350-900XWB tavaly júniusban szállt fel először és egészen mostanáig az MSN3 gyári számú géppel ketten vettek reszt a tesztekben, eddig csaknem 1100 repült órát gyűjtve az egyébként 2500 órásra tervezett teljes programból.

Az egyes és a hármas prototípus tehát jócskán kivette a részét a próbákból. Utóbbinak a magashegyvidéki Bolívia és a fagyos Kanada után még légiparádés szerep is kijárt Szingapúrban, az air show-n.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A karbon festésű MSN2 mai első felszállása közben. (Fotó: Airbus)


Az új MSN2 a prototípus-flotta első gépe, amelynek utaskabinját teljes értékűen kiépítik, hogy a kényelmi szolgáltatásokat, a kabin-rendszereket is ellenőrizni tudják mielőtt a forgalomba bocsátásra sor kerülne. A tavasz folyamán ezen a gépen fognak először járatteljesítést (ELF – Early Long Flights) is szimulálni, megtöltve a fedélzetet utasokkal.

Az MSN4 korábbi tájékoztatás alapján a környezeti zajterhelési próbák és villámlástesztek résztvevője lesz, valamint az első üzembeállító légitársaság pilótái és karbantartó csapata is ezen az A350-esen kap éles kiképzést, sőt most már azt is tudni, hogy az idei Farnborough Air Show vendége is lesz.

A Qatar-Airbus festésű MSN4 ugyancsak mai első felszállása közben. (Fotó: Airbus)


Akbar Al Baker, a Qatar Airways vezérigazgatója nemrég úgy nyilatkozott, első gépük átvétele után, amikor az Öböl-menti próbajáratokon is túl lesznek, és a hajózók kellő gyakorlatot szereztek, kezdetben New Yorkba készülnek üzemeltetni a típust, de európai vonalaikon is elő fog fordulni az A350-es.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!