A járvány miatt lecsökkent forgalom ellenére az Egyesült Államokban a biztonsági szolgálatok egymillió utasra vetítve rekord mennyiségű fegyvert koboztak el tavaly.

Az USA Közlekedésbiztonsági Ügynöksége (TSA) honlapján közölte, hogy az elmúlt évben melyik repülőtéren mennyi fegyvert vettek el az indulóktól.

Az adatok szerint 2020-ban egymillió utasra vetítve az egy évvel korábbihoz képest kétszer annyi fegyvert kellett elkobozni, ami rekordnak számít.

Forrás: TSA

Abszolút értéken számolva a TSA ellenőrei 3257 fegyvert találtak az utasoknál az ellenőrzés során, ugyanakkor megjegyzik, hogy az átvizsgált utasok száma 500 millióval csökkent a koronavírus-járvány miatt. A lefoglalt fegyverek 83 százaléka töltve volt.

Egy évvel korábban, ugyanakkor jóval nagyobb utasforgalomnál a TSA 4437 fegyvert talált kézpoggyászban, 87 százalékuk volt töltve.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Összesen 234 repülőtéren próbáltak meg az utasok fegyverrel felszállni a fedélzetre. A legtöbb eszközt, 220-at az atlantai Hartsfield-Jackson repülőtéren találták, bár megjegyzendő, hogy ez a legnagyobb forgalmú légikikötő. A topilistára még két texasi reptér, Dallas-Fort Worth (176 fegyver) és Houston (126) fért fel.

A TSA minden évben felhívja az utasok figyelmét, hogy bár az Egyesült Államokban törvényesen lehet fegyvert viselni, általános szabály szerint a gépek fedélzetére azokat nem lehet felvinni, csak feladott poggyászban, megfelelő módon csomagolva szállíthatók.

Egyes államokban bűncselekménynek számít az eset, máshol viszont kitárazva, biztonságosan tárolva kézipoggyászban is szállítható fegyver, ezért a TSA a jogszabályok tanulmányozását kérte.

Több esetben az utasok nem szándékosan akarnak fegyvert vinni a fedélzetre, egyszerűen elfelejtik, hogy a poggyászukban maradt.