Az Aeroflot orosz légitársaság a Malévban meglévő részesedésének eladását javasolja a Vnyesekonombank orosz állami pénzintézetnek. Egyelőre nem tudni, milyen politikai érvekkel lehet ennek a világos szakmai álláspontnak a megváltoztatására rábírni az orosz partnereket, de annyi bizonyos: sokba fog kerülni a magyar adófizetőknek a Malév visszaállamosítása – írja a Magyar Hírlap.

A közismerten jól értesült Kommerszant című moszkvai napilap, orosz közlekedési minisztériumi forrásra hivatkozva, közölte: az Aeroflot légitársaság a Malévban meglévő 49 százalékos részesedés eladását ajánlja a Vnyesekonombanknak. A magyar nemzeti légitársaság privatizációs kálváriájában szakmai konzultánsként megjelent Aeroflot erőteljesen lobbizik azért, hogy az orosz fél megszabaduljon a Malévtól.

A lap szerint az orosz légitársaság nemrég kinevezett új vezetőinek javaslatára az orosz kormány már áprilisban utasította a szaktárcát a magyar részvénycsomag eladásáról szóló javaslat kidolgozására. (A lap még ennek az utasításnak a hivatali iratszámát is közzétette.) Az Aeroflot vezetése nem lát fejlődési lehetőségeket a magyar projektben. A Vnyesekonombank, a lap értesülései szerint, eddig 170 millió eurót költött a Malévra.

Ez az orosz állami pénzintézet finanszírozta a 2007. áprilisi privatizációt, a Kommerszantban megjelent adatok szerint 102 millió euróval, majd a következő év őszén harmincmillió eurós hitelt adott. A tavasszal tízmillió euróval járult hozzá a magyar légitársaság tőkeemeléséhez, miközben nyolcmillió eurót fektetett adótartozásainak rendezésébe. Áprilisban újabb húszmillió eurós hitelt nyújtott a Malévnak.

Szakértői becslések szerint a Malévba a következő két évben még legalább ötvenmillió eurót kellene befektetni, és még így is veszteséges maradna. Az orosz források szerint a magyar légitársaság tavaly hárommillió utast szállított, ami 419,7 millió eurónyi bevételt hozott. Üzemi vesztesége harmincmillió euró volt, adózás után ez 50,3 millió euróra duzzadt. A Malév összes adóssága, e források alapján, kétszázmillió euró.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Vnyesekonombank felügyelőbizottságának e heti ülésén nem született döntés a magyar légitársaságban szerzett érdekeltség eladásáról. Az orosz lap forrásai szerint az őszig elnapolták a határozatot. A szakemberek nem kétlik, hogy az orosz fél ki fog szállni a Malévból, s szerintük az egyetlen megoldás a légitársaság visszaállamosítása lesz. Ma egyetlen orosz légitársaság sem töri magát a magyar partnerért. A szakemberek úgy vélik, a mostani válságos helyzetben a Malév legfeljebb egy rubelt ér, írja az orosz lap.

Sztrájkkészültség

Sztrájktárgyalásokat kezdeményeznek ma a légitársaság vezetésével a Malév Zrt. pilótái – értesült a Magyar Hírlap. A sztrájkbizottság képviselői lapunknak úgy nyilatkoztak: a törvényben előírt hétnapos tárgyalássorozat alkalmával tudatni kívánják a döntéshozókkal, féltik a légitársaságot, mert nem látják a Malév hosszú távú működésének garanciáit.

Tiltakoznak a kiszervezések, útvonalbezárások, s a tervezett elbocsátások módja ellen is. Méltatlannak tartják ugyanis a legtapasztaltabb, legrégebb ideje a Malévnál dolgozó kollégák menesztését – a kezdőkkel szemben –, csak azért, hogy minél kevesebb végkielégítést kelljen a társaságnak fizetnie.

Forrás: Magyar Hírlap

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!