Kicsúszott a futópályáról a török ACT Airlines (vagy más néven MyCargo Airlines) áruszállító Boeing 747-400F repülőgépe szombaton a hollandiai Maastricht repülőterén.

A Saudia Cargo SV 916-os számú járatát wet-lease megállapodás keretében teljesítő TC-ACR lajstromjelű Boeing 747-428FER típusú repülőgép a 2500 méter hosszú 21-es jelű futópályáról végrehajtott felszálláskor csúszott ki a pálya felületéről.

Az esemény az aviation-safety.net információi szerint a futópályára történő felgurulás, vagy a nekifutás kezdeti szakaszában történt, miután már megkapta a légiforgalmi irányítástól az engedélyt a felszállásra.

A Maastrichtból Dzsiddába tartó repülőgép a futópálya jobb oldalán a füves szegélyen állt meg.

Frissebb értesülések szerint a török 747-es személyzete már megkezdte a felszállást megelőző nekifutást, amit még alacsony sebességnél megszakítottak és aktiválták a sugárfordítókat, mert problémát észleltek valamelyik hajtóműnél.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A repülőgép ezt követően csúszott jobbra és a pálya melletti füves területen állt meg körülbelül 600 méterre a nekifutás megkezdésétől. A Jumbo összes futóműve elhagyta a futópálya szilárd felületét és besüllyedt a sárba.

Az alábbi videó szerint a repülőgép szerkezeti károkat is szenvedett az orrfutó mögött a törzs megroppant.

Az esemény időpontjában szemerkélő esős és felhős időjárás volt a repülőtéren.

Amint arról korábban beszámoltunk, az év elején ugyanennek a légitársaságnak a Boeing 747-412F típusú repülőgépe szenvedett végzetes balesetet Kirgizisztánban. A Turkish Airlines cargojáratát teljesítő repülőgép a repülőtér melletti településre zuhant.

Runway Excursion TC-ACR EHBK

tc-acr

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!