Egy német lap adott hírt a hétvégén arról, hogy a stuttgarti, repülőtéri hószolgálat 56 éves dolgozója hóeltakarítás közben munkagépével belecsúszott egy, a repülőtéren 1995 óta tárolt, légiutas-kísérők képzéséhez használt ex-Malév Tu-154-es szárnyába. A stuttgarti repülőtér szóvivője érdeklődésünkre megerősítette a lap értesüléseit a balesetről és arról is tájékoztatott, hogy a megsérült dolgozó már jobban van és a Tu-154-es is javítható.

A magyar polgári légiközlekedés értékeinek megóvását kiemelt fontossággal kezelő csoportosulás – melynek tagjai tagjai: Somogyi-Tóth Dániel, Samu Ádám, Tóth Gábor, Ruzsom Zoltán – megkereste a stuttgarti repülőteret és hivatalosan érdeklődött a repülőgép állapotáról, valamint további sorsáról.

A stuttgarti repülőtér szóvivőjének közlése szerint a munkagép a Tu-154-es jobb oldali szárnyvégének ütközött neki. A mentés során a megsérült dolgozó kimenekítéséhez a repülőtéri tűzoltóknak – a korábbi hírekkel ellentétben – azonban szerencsére nem kellett a repülőgép szárnyát teljesen csonkolni, csak egy kisebb darabot kellett kivágni az összetört szárnyvégből.

A sérült szárnyvég. Fotó: Stuttgart Airport

A repülőgépen az ütközés és a mentés során keletkezett sérülések így is csúnyának tűnnek, azonban a szóvivő közlése szerint a repülőgépet mindenképpen kijavítják, mert hosszú távon meg kívánják őrizni LCBélát remek állapotában.

A balesetben érintett repülőgép a korábban a HA-LCB lajstromjelet viselő Tu-154B2, mely 1995 óta áll a stuttgarti repülőtéren. A repülőgép 1973. szeptember 29-én került a Malévhez, összesen 26 140 repült órát teljesített. A Tupoljevet csak földi feladatokra használják, a légiutas- kísérők realisztikus környezetben itt gyakorolhatják a gépek vészkiürítését, ezen felül kiemelt repülőtéri gyakorlatokon is szolgálatot teljesít.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A sérülés közelről. Fotó: Stuttgart Airport


Címlapfotó: Somogyi-Tóth Péter

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!