Meghatározó mérföldkőhöz érkezett az E-Jet típuscsalád: a kilencszázadik gépét adta át múlt héten a Kenya Airways számára az Embraer repülőgépgyár.

A 900. Embraer E-Jetet ünnepélyes keretek között a gyártó Sao Jose dos Campos-i központjában vehette át a Kenya Airways. A brazil repülőgépgyár keskenytörzsű utasszállító típusa 2004-ben lépett szolgálatba és nyolc évnyi gyártás után sikerült elérni a csaknem ezres példányszámot.

Az E-Jet család négyféle típusváltozatból áll, amelyek kétosztályos kabinelrendezést alapul véve a következők: a 70 személyes E-170-es, a 78 személyes 175-ös, a 94 személyes E190-es és a 106 személyes, leghosszabb törzsű E-195-ös.

Az első E-Jet 2002. február 19-én teljesítette szűzrepülését. A típus első üzembeállítója a lengyel LOT légitársaság, amelynek Embraer típusai a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren is rendszeresen megfordulnak.

A típust a világ 40 országának több, mint 60 légitársasága üzemelteti: a számos low-cost modellben működő, valamint regionális üzemet folytató légicég mellett egyre több charter légitársaság flottájában is megtalálható az E-Jet család valamely tagja.

A típus bevezetése óta széleskörű üzemeltetési rutinra tett szert: bizonyította képességeit rendszeres tenger feletti útvonalakon, valamint speciális irányítást igénylő repülőtereken is, mint amilyen a mindössze 1.5km futópályahosszt kínáló London City.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A gyártó igény esetén a legkorszerűbb fedélzeti szórakoztató rendszerekkel, műholdas televízióval, rádióval, Wi-Fi elérhetőséggel és hordozható elektronikai készülékek töltésére alkalmas csatlakozókkal is fel tudja szerelni Embraer E-Jetjeit.

A Kenya Airways rendkívül büszke rá, hogy a 900. E-Jet üzemeltetője lehet, amit mi sem jelez jobban, mint hogy az 5Y-FFC lajstromot viselő E-190-est „Proud owner of the 900th E-Jet” logoval látták el.

A vállalat szeptember 1-jén vette át első, a gyártótól közvetlenül rendelt Embraer E-190-esét (5Y-FFA), amelyből összesen 10 darabra jelentették be igényüket. A kenyai légitársaság kétosztályos elrendezésben, összesen 96 utas szállítására alkalmasan székezteti be vadonatúj E-190-eseit, amelyek üléseinek háttámlájába épített fedélzeti szórakoztató rendszer várja az utasokat.

A Nairobiból üzemelő flotta jelenleg 5 darab 72 üléses E-170-est, valamint 7 darab E-190-est számlál, további 7 darab 190-es vár még átadásra. A E-Jet géppark várhatóan jövő év februárjára válik teljessé.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!