Az American International Group (AIG) pénteken megerősítette, hogy tárgyalásokat folytat a repülőgép-lízing óriáscég, az International Lease Finance Corp. (ILFC) 90%-ának eladásáról kínai befektetőknek – adta hírül az ATWOnline szaklap.

Az AIG közleménybében tudatta, hogy a befektető csoportot a New China Trust Co., New China Life Insurance Co. és a P3 Investments vezeti. A tárgyalásokban a China Aviation Industrial Fund és az Industrial and Commercial Bank of China International befektetési részlege is részt vesz.

Az AIG megismételte, hogy az ILFC nem tartozik szorosan a befektetési profiljukhoz, ezért egy ideje próbálkoznak a cég eladásával. A Federal Reserve Bank of New York és az amerikai kormányzat 180 milliárd dollárt költött a fizetésképtelen AIG csoport megsegítésére és az amerikai kormány még mindig a cég legnagyobb részvényese.

Az ILFC alapítója, a magyar származású Steven Udvar-Hazy megpróbálkozott azzal, hogy egy befektetőcsoport csoport élén megvásárolja a lízingcéget az AIG-tól, azonban 2010-ben felhagyott szándékával és megalapította az Air Lease Corp. repülőgép-lízingcéget. Az AIG 1990-ben szerezte meg az ILFC-t, 17 évvel az után, hogy Udvar-Hazy megalapította a Los Angeles-i székhelyű vállalatot.

Az ILFC 1 000 db repülőgép tulajdonosa vagy finanszírozója és további 233 darab repülőgép megvásárlására vállalt kötelezettséget.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az ILFC lízingelte a Malév Boeing 737NG flottáját is, a repülőgépeket a magyar nemzeti légitársaság február 3-i csődjét követően szinte azonnal vissza kellett adni a lízingcégnek. Az ex-Malév Boeing 737-600-as gépeket azóta szétbontották és alkatrészként értékesítették, a hosszabb, -700-as és -800-as változatokra új bérlőket kerestek.

Egy A380-as az ILFC festésében – grafika.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!