Eredménytelenül zárult az egyeztetés az Icelandiar és a légiutas-kísérőket képviselő szakszervezet között, ezért a légitársaság jövő hétfőn felmond a stewardoknak és stewardess-eknek.

A Reuters hírügynökség jelentése szerint a légitársaság és az érdekképviseletek az új kollektív szerződésről azért nem tudtak megállapodni, mert az a kabinszemélyzet számára a mostaninál rosszabb foglalkoztatási feltételeket tartalmazott.

Amíg nem sikerül elég légiutas-kísérőt felvennie július 20. után, az Icelandair a pilótákat osztja be erre a pozícióra.

„Az Icelandair folyamatosan vizsgálja, hogy milyen más intézkedésekkel tudja a járatok biztonságát garantálni. Megoldásként a pilótákra hárul ez a feladat, a koronavírus-járvány miatt bevezetett alacsonyabb szolgáltatási szintet ők is el tudják látni” – olvasható a közleményben.

Forrás: Wikimedia Commons

Az egyelőre nem világos, hogy a légicég pontosan hogyan is akarja az effajta kiképzésben részt nem vett pilótákat beosztani a pozícióra, sőt nemzetközi légiközlekedési szabályok sem biztos, hogy ezt megengednék.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Icelandair tájékoztatása arra nem tér ki, hogy pontosan hány légiutas-kísérő érintett, egyes hírek szerint mindenkinek felmondják a szerződését.

A menedzsment és a szakszervezetek között egy hónapig zajlottak a tárgyalások, amelyek végül eredménytelenül zárultak, ennek következménye a kísérők elbocsátása.

Az izlandi légitársaságot rendkívül súlyosan érintette a járvány, illetve az utazási korlátozások, mivel fő piaca az Európa és Észak-Amerika között utazókból állt. Májusban mindössze 3100 utast szállítottak, míg egy évvel korábban még 419 ezren vették igénybe a járataikat.