Kémkedés és terrorizmus gyanújával kitiltotta a német kormány az ország repülőtereiről az iráni Mahan Air gépeit – írja a Reuters.

A hírügynökség német kormányzati forrásokból úgy értesült, hogy a döntés meghozatalában a biztonsági okok mellett az a gyanú is szerepel, hogy a légitársaságot katonai célokra is használják.

A kormány azzal gyanúsítja a céget, hogy az iráni felkelők hadserege katonai és terrorista célokra használja. A Mahan Air 2011 óta az Egyesült Államokban is fekete listán szerepel.

A kormányzati forrás jelezte, hogy a lépés nem jelent általános szankciókat a közel-keleti országgal szemben.

Az iráni Mahan Air Airbus A340-300-as repülőgépe. (Fotó: AIRportal.hu)

Több uniós tagország is azzal vádolja Iránt, hogy kémtevékenységet folytat és terrorista akciókat készít elő. Az Egyesült Államok szerint a társaság a Hezbollah katonai és Hamas iszlám fundamentalista szervezetekkel való üzleteléssel, főleg fegyverszállítással vádolja a társaságot.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Mahan Air magánkézben van, Európán belül Görögországba, Németországba, Oroszországba, Ukrajnába, Spanyolországba és az Egyesült Királyságba is közlekedtet járatokat. Németországban Düsseldorfba és Münchenbe is repülnek. Mivel a német kormány visszavonta az engedélyeket, ezek a járatok leállnak.