Kivezeti az egyszer használatos műanyagok használatát a gépek fedélzetéről az Air New Zealand, 24 millió darabbal kevesebb műanyagot használ fel a társaság egy év múlva.

Az aucklandi légitársaság közlése szerint 14-féle, egyszer használatos műanyag eszköz használatáról mondanak le a jövőben és ezeket más, alternatív módon pótolják majd. A társaság egy Wellingtonban tartott fenntarthatósági konferencia idején tette közzé erről szóló közleményét. E szerint vizes és kávés poharakat, sajttálakat és 9-féle műanyag zacskót vonnak ki a forgalomból, utóbbiakat kisebb környezeti terhelést jelentő zacskóra cserélik.

A társaság idén már korábban is hozott döntést arról, hogy egyes műanyagok használatát megszüntetik a fedélzeten, így sikerült az egyszer használatos szívószálakat, keverőkanalakat, az alvómaszkok műanyag zacskóját, illetve műanyag fogkeféket a lounge-okból éss a gépek fedélzetéről eltávolítani.

Ezek együttes hatásaként a társaság 1 év alatt 260 ezer fogkefével, 3 ezer szívószáltól, 7,2 millió keverőpálcikától és 260 ezer alvómaszk csomagolástól szabadul meg.

Fotó: Air New Zealand

Az új-zélandi Környezetvédelmi Minisztérium által is támogatott program azonban nem csak a légitársaság járatait érinti, az üzemelést segítő egyéb területeken is sikerült már jelentősen csökkenteni a műanyagok használatát. Lisa Daniell, a cég fenntarthatóságért felelős vezetője szerint a folyamatot elsősorban az utasok és a munkavállalók generálták, sokan voltak, akik a műanyagok számának csökkentését kifejezetten kérték a légitársaságtól.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Bár a meghozott intézkedéseket kis lépéseknek tarja, úgy látja, összességében jelentős hatás érhető el. Elmondása szerint, ha egymás mögé tennék a fel nem használt keverőpálcákat, akkor 700 kilométer hosszú vonalat kapnának. Vizes pohárból és kávés pohárból évente 7,4-7,4 milliót takarítanak meg.

Az egyszer használatos műanyagokat egyebek közt papírból, fából készült eszközökkel tudják helyettesíteni.