A téli időszak kezdetével távozik a cseh Travel Service magyar leányvállalatának, a Travel Service Hungary-nek a flottáját alkotó két darab magyar lajstromban levő Boeing 737-800-as repülőgép – tudta meg az AIRportal.hu.

A charter légitársaság mindkét Ferihegyen bázisoló Boeingje, a HA-LKB és a HA-LKE is kivonásra kerül, azokat Kanadába adja bérbe az üzemeltető a téli időszakban. Azon charter járatait amelyre már korábban leszerződött a légitársaság, másik bázisról átrepülő, cseh lajstromú Travel Service repülőgépekkel vagy bérelt gépekkel fogja várhatóan teljesíteni a cég.

A Travel Service-nél korábban is megszokott volt, hogy a téli időszakra az egyik magyar lajstromú repülőgépüket Kanadába adják bérbe, azonban eddig mindig maradt egy gép, amely télen is kiszolgálta a magyar utazóközönséget. Információink szerint a HA-LKE lajstromjelű, különleges kék alapszínű repülőgép biztosan nem tér vissza tavasszal sem Ferihegyre, hiszen lejár a lízingje, így visszakerül a tulajdonosához. A HA-LKB pedig kérdéses, hogy a bérbeadást követően magyar, vagy cseh lajstromba kerül vissza.

A Travel Service Hungary a korábbi hírek szerint önálló jegyértékesítésbe is akart kezdeni, a charter – azaz utazási irodákon keresztül, csomagban kínált – repülőjegyek mellett, azonban úgy tűnik így sem volt elegendő megrendelés a budapesti bázis változatlan formában történő fenntartásához.

Bár a gyengélkedő magyar gazdaság nyilvánvalóan komoly negatív hatással van a charter járatok iránti keresletre, a Malév megszűnésével kiesett a cég egyik legfőbb versenytársa is, így a charter piacon számos lehetőség adódhatott (volna?) a cég számára. A Travel Service az AIRportal.hu-hoz eljutott információk szerint október végén lecsökkenti a magyar leányvállalat létszámát is, csak minimális személyzet marad Budapesten, habár a magyar leányvállalat AOC engedélyét (Air Operator Certificate) meg kívánják tartani.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Október végével így a magyar légiközlekedésben hosszú évek óta domináns szerepet betöltő repülőgéptípus, a Boeing 737 Next Generation típus tűnik el Magyarországról. Mint ismeretes, a 2012. február 3-án csődbe ment Malév flottájának a gerincét is ez a típus adta, a Malév megszűnését követően csak a Travel Service két darab 737-ese repült magyar lajstromban. Természetesen az amerikai repülőgépgyár népszerű keskenytörzsű repülőgépei továbbra is szép számban láthatóak lesznek Ferihegyen, azonban hiányozni fog róluk a kis piros-fehér-zöld zászló és a magyar repülőgépeket jelölő, HA- kezdetű lajstromjel.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!