Kivonta egykor elsőként átvett Boeing 777-esét a British Airways, a gép huszonöt év alatt közel ötvenmillió mérföldet repült a légitársaság színeiben.

Bár a “triplahetes” típus jelenleg is a brit nemzeti légitársaság hosszútávú flottájának gerincét adja, az öregebb példányok már huszonötödik évüket tapossák, így megérettek a kivonásra.

Bár pontos adatok nem állnak rendelkezésre a legtöbb repülőgépről, hogy egy-egy légitársaságnál mennyit repül vagy hány utast szállít az évek alatt, a légitársaság a kivonás kapcsán most átfogó statisztikákat közölt.

Eszerint a G-ZZZC lajstromjelű Boeing 777-200-as 48.747.470 mérföldet repült eddigi karrierje során, 234-szer tehette volna meg a Föld-Hold távolságot, és 3.809.265 utast szállított.

A gyártósorról 1995 novemberében legördült repülőgép kivonás előtti utolsó járatpárját Londonból Abujába, Nigéria fővárosába és vissza teljesítette január 11-12-én. Bázisán, a brit főváros központi repterén január 12-én 14 óra 22 perckor szállt le utoljára menetrend szerint – írta meg a Simple Flying.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ezt követően január 13-án, délelőtt repülték át a nyugat-angliai St. Athan repülőterére, ahol a nyilvánosságra került információk szerint szétbontják, és alkatrészként értékesítik a még használható részegységeit, a maradékot pedig felaprítják és fémhulladékként újrahasznosítják.

A kiöregedett 777-eseket a British sok más légitársasághoz hasonlóan új generációs, kedvezőbb fogyasztású 787 Dreamlinerekkel váltja le első sorban, de a cégnek megrendelése van negyvenkét 777-9-re is.

Ugyanakkor nem ez az egyetlen Boeing 777-es, amely már elhagyta a British Airways flottáját: két, vele közel egykorú, 1995. decemberében, illetve 1996. januárjában gyártott példányt már korábban értékesítettek. A korábban G-ZZZD lajstromot viselő, egykori második brit triplahetes pedig a Gaboni Köztársaság egyik kormánygépe lett, de jelenleg Bázelben áll letárolva.

Illusztráció, a British Airways egyik Boeing 777-200-asa Budapesten (Fotó: AIRportal.hu)