A vártat jelentősen meghaladta a lengyel nemzeti légitársaság vesztesége, ezért újabb állami segítségre szorul – írta a Napi Gazdaság.

A kedvezőtlen helyzet áthúzódhat erre az évre is az új Boeing Dreamliner repülőgépek műszaki gondok miatti leállítása következtében.

A Dziennik Gazeta Prawna (DGP), a vezető lengyel gazdasági napilap értesülései szerint a LOT légitársaság a tavalyi évet a korábban becsült 157,1 millió helyett 200 millió zlotyt meghaladó, esetleg a 300 millióhoz közeli nettó veszteséggel zárta. Eközben a tavaly decemberben a kormánytól kapott 400 millió zlotys, mintegy 100 millió eurós kölcsönből a társaság kasszájában már csak mintegy 60 millió maradt. A LOT nem kommentálta a lap értesüléseit.

A hír előtt az államkincstár (a többségi állami tulajdonú cégekért felelős minisztérium) szóvivője úgy nyilatkozott, hogy “jelenleg nem tervezünk további költségvetési segítséget nyújtani a társaságnak, amelynek most az a feladata, hogy a szerkezetátalakításra és megtakarításra összpontosítson.”

A DGP szerint a hangsúly azon van, hogy “jelenleg”. Ha sikerül meggyőzni az Európai Bizottságot, hogy van értelme az újabb segítségnek, a légitársaságnak pedig sikerül talpon maradnia, akkor van esély rá, hogy később képes lesz visszafizetni a hiteleket. Ellenkező esetben azonnal vissza kell fizetnie a kölcsönt, ami egyet jelent a csőddel. A LOT szerkezetátalakítási és takarékossági programját június 25-ig kell eljuttatni Brüsszelbe.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Money.pl, a legnépszerűbb lengyel gazdasági hírportál rámutatott arra, hogy a LOT helyzetét idén a Boeing Dreamlinerek műszaki problémák miatti leállítása tovább rontja – az emiatti veszteséget több száz millió zlotyra becsülik. A légitársaság elnöke, Sebastian Mikosz elmondta a hírportálnak, hogy várhatóan az akkumulátorok javítása után júniusban állhatnak újra szolgálatba a gépek, egy harmadikkal együtt, amit már javított állapotban kapnak – akkor kezdenek tárgyalásokat a kártérítésről a Boeinggal.


Forrás: Napi Gazdaság

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!