A Lufthansa 3500 embert küld el, a létszámleépítés az adminisztratív személyzetet érinti, miután az első negyedévben német cég 381 millió eurós veszteséget könyvelt el. Bajban van a svájci és az osztrák légitársaság is.

A német Lufthansa – takarékossági programja részeként – a következő években 3500 alkalmazottját bocsátja el, hogy ismét nyereségessé tegye a légitársaságot. A létszámleépítés az adminisztratív személyzetet érinti.

A Lufthansa szerda este közölte, hogy az első negyedévben 381 millió eurós üzemi veszteséget szenvedett el, ami több mint kétszerese az egy évvel korábbinak, és jóval meghaladta az elemzők által várt 289 millió eurót. A világszerte 117 ezer alkalmazottat foglalkoztató társaság 2014-ig 1,5 milliárd euróval akarja javítani eredményét, és a megtakarítás egyharmada a létszámleépítésből ered.

A légitársaság eredményét a magas üzemanyagárak, a diszkont-légitársaságok és az arab társaságok támasztotta verseny, a szén-dioxid-adó és az európai gazdaság általános gyengélkedése rontja le. Egy múlt pénteki bejelentés szerint a Lufthansa új diszkont-légitársaság beindítását tervezi. A Lufthansa új leányvállalata a Direct 4 you nevet viseli majd, 2013 január elsején kezdi meg a működést, és magába olvasztja a Lufthansa két jelenlegi diszkont-légitársaságát, a Germanwings és a Eurowings nevű cégeket.

Szenvednek az osztrák és svájci leányvállalatok is

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az osztrák AUA az első negyedévben rekordösszegű, 67 millió eurós üzemi veszteséget könyvelt el, ez több, mint a tavalyi teljes évi, mintegy 60 milliós veszteség. A cég 220 millió eurós takarékossági programot hajt végre, amelynek bércsökkentés is része.

Veszteségesbe fordult a Lufthansa svájci leányvállalatának, a Swissnek a működése is, az üzemi veszteség 4 millió frankra rúgott, míg a múlt év első negyedében még 16 millió frank eredményt sikerült elérnie. A társaságot még a frank irreálisan magas árfolyama is sújtja. A Swiss szintén takarékoskodik, az adminisztratív területeken létszámstopot vezetnek be, és felülvizsgálják a külső tanácsadók foglalkoztatását.

Videó a Lufthansa legújabb Boeing 747-8 Intercontinental repülőgépéről:

Kapcsolódó cikkünk: Megérkezett Frankfurtba a Lufthansa első 747-8-asa

Fotó: Samu Ádám / AIRportal.hu
Forrás: MTI

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!