Amint korábbi cikkünkben is írtuk, 2010. október 31-én, vasárnap érkezett 5 év szünetet követően az első KLM járat Ferihegyre. A járatnyitást a szokásos tűzoltóautós vízfüggöny mellett a HA-LIX, Li-2 típusú veterán repülőgép (némileg módosított festéssel, holland zászlóval a vezérsíkján és letakart Malév felirattal) érkezésével kívánta emlékezetessé tenni a légitársaság és a Budapest Airport – legalábbis azok számára, akiket értesítettek az eseményről. Az esemény a 2-es terminál előtti Apronon került megrendezésre, ahova – mivel a SkyCourt építése miatt a T2 teraszok zárva vannak – nincs rálátás a reptér területén kívülről. Azaz a szűk meghívotti és „SRA” reptéri belépővel rendelkező körön kívüli publikum (repülésbarátok, családok, érdeklődők, repülő-fotósok) ki voltak zárva az eseményről.

A HA-LIX Li-2 veterán repülőgép vezérsíkja az eseményre holland zászlót kapott és a KLM rivális Malév nevét is letakarták a gép törzsén. A fotó Budaörsön készült 2010. október 30-án este:

A KLM járatnyitása nem valószínű, hogy növekedést fog jelenteni a BA utasforgalmi statisztikáiban, mert a Malév ugyanannyival csökkenteni kényszerült az Amszterdami járatai számát, amennyivel a KLM most megnövelte az AMS-BUD járatszámot. A KLM a téli menetrend kezdetével felmondta a Malévval korábban működő codeshare megállapodást is.

Párhuzamosan a Delta Airlines is megszüntette (a téli szezonra?) a JFK-BUD járatát, azaz mostantól a KLM és szövetségesei erősíthetik a pozícióikat Ferihegyen a Malévval (és a OneWorld szövetséggel) szemben: Amszterdami átszállással, a Sky Team szövetség járathálózatán kínálhatják szolgáltatásaikat Budapest és a népszerű Észak-Amerikai desztinációk között.

A repülésbarátok örömére mostantól a KLM kék-fehér színeiben rendszeres látogatók lesznek a holland légitársaság Boeing 737-400 és Boeing 737-700-as típusú repülőgépei Ferihegyen.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Májusi cikkünk a KLM járatnyitásáról:

AIRportal.hu – 2010.05.13. írta:A téli menetrend kezdetétől 5 év szünet után újraindítja Budapesti járatait a KLM – Royal Dutch Airlines Amszterdamból. 2010. október 31-től a KLM napi 3 járatot üzemeltet majd Budapest Ferihegy és Amszterdam Schiphol repülőtere között.
Bővebben: itt

További vélemények és információk az eseményről a hozzászólásokban!

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!