Érdekes akciót indított a Finnair a környezetvédelem jegyében: felajánlották az utasoknak, hogy járuljanak hozzá a bioüzemanyag-vásárlásához, vagy támogathatják a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését célzó programjukat is.

A környezetvédelem egyre több légitársaságnak fontos, ezért is kezdtek el bioüzemanyagot, vagy fenntartható forrásból származó üzemanyagot használni, áttételesen pedig az egyre hatékonyabb hajtóművek is segítenek az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében.

A Finnair honlapján olvasható közlemény szerint a társaság most unortodox módszert választott, amellyel segíteni szeretnék saját céljukat: 2020-ra a 2013-as szinthez képest 17 százalékos csökkenést szeretnének elérni e téren.

Részben ehhez most az utasok segítségét is kérik. Egy tavaly nyáron elvégzett kutatás szerint ugyanis a finnek többsége kész több pénzt fizetni azért, hogy csökkenjen a károsanyag-kibocsátás.

Forrás: Airbus

A légitársaság kétféle megoldást kínál azoknak, akik segíteni szeretnének: egy olcsóbb és egy drágább verzió közül lehet választani. Az olcsóbb verzió akár 1 eurótól is elérhető, a jegyet vásárlók ezzel a mozambiki szegényeket támogatják, akik egyébként faszénnel tüzelnek, ez viszont jelentősen emeli a károsanyag-kibocsátást, és rengeteg erdőt égetnek fel miatta. A belföldi járatok utasai 1, az európaiak 2, az interkontinentális utasok pedig 6 euróval tudják támogatni ezt a projektet.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A másik alternatíva már sokkal közvetlenebbül kapcsolódik a repüléshez: bioüzemanyagot vásárolhatnak az utasok. A Finnair egy kaliforniai cégtől vásárol használt sütőolajból előállított hajtóanyagot, erre most az utasok 10, 20, vagy 60 eurót áldozhatnak, a befolyó összeget a légitársaság teljes mértékben üzemanyag-vásárlásra fordítja majd.

A termékeket törzsutas pontokkal is ki lehet fizetni.