A Nextant Aerospace szakembereinek köszönhetően hamarosan új fejezet nyílhat a kéthajtóműves típus történetében, ugyanis az amerikai vállalat alkalmazottai jóvoltából újjászületik a több mint 60 éves King Air gépcsalád.

A Nextant Aerospace a Hawker 400/XP üzleti gépek után ezúttal a Beechcraft King Air típusú repülőgépek számára kínál megújulási lehetőséget, ráadásul nem is akármilyet.

A gépeket a lehető legjobban szétbontják, a sárkányszerkezetet átvizsgálják, a szükséges helyen megerősítik, a korlátozott üzemidejű alkatrészeket kicserélik, Garmin G1000 avionikát és új kabinbelsőt építenek be, a szárnyvégekre pedig winglet kerül. A 2013 októberében indított programban a GE Aviation nyújt segítséget, melynek köszönhetően a G90XT típusjellel kínált felújított verzió a Pratt&Whitney Canada PT6 gázturbinák helyett a GE H80 típusú erőforrásokat (mely a cseh Walter M601 modernizált változata) kap.


Forrás: Nexant Aerospace YouTube-csatornája

A jelenleg is gyártott King Air gépcsalád különböző verzióiból több mint 7000 példány repül még világszerte, a C90 variánsból (melyen a G90XT ténylegesen alapszik) pedig közel 1500 darab, így mindenképpen életképes lehet a projekt.

A prototípus építése már zajlik, sőt, a Nextant elnök-vezérigazgatója, Sean McGeough elmondta, hamarosan levegőbe is emelkedhet. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor még 2014-ben típusalkalmassági bizonyítványt szerezhet a G90XT és megkezdődhet a felújított gépek leszállítása.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A munkálatok ára 2.3 millió dollár, de ez csupán az alapár, a vevő különféle konfigurációban (VIP, utasszállító, mentő/sebesültszállító, vagy különleges feladatkörre optimalizált) és felszereltségben rendelheti meg az „új” gépét. Az értékesítés májusban kezdődik.

McGeough elárulta, ha a King Air korszerűsítési munkálatait is felfuttatták, újabb átalakítandó céltípus után néznek, és továbbra is a GE partnereként dolgoznak majd.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!