A chilei légitársaság a repülőgépgyárral és más beszállítókkal együtt azon dolgozik, hogy javuljon a 787-es Dreamliner megbízhatósága, miután elindították első menetrend szerinti járatukat Észak-Amerikába ezzel a típussal – olvasható a flightglobal.com-on.

A LAN a Dreamliner negyedik üzemeltetője, melynek jelenleg három darab 787-es van a flottájában. A típust idén január 2-án vetették be először észak-amerikai útvonalon, melynek során a repülőgép non-stop járatot teljesített Los Angeles és Santiago között. Justin Siegel, a LATAM flottáért felelős alelnöke elmondta, hogy a 787-es megbízhatósága alul marad a légitársaság többi típusának megbízhatóságával szemben, de ugyanakkor jobb mint ahogy az előzetesen várták.

A LATAM Airlines Group, a chilei LAN és a brazil TAM légitársaságok összeolvasztásából jött létre. A két légitársaság egyelőre az Air France – KLM csoporthoz hasonlóan saját név alatt repül.

Konkrét számokat ugyan nem árult el a megbízhatósággal kapcsolatban, de Siegel elmondta, hogy a hibák többnyire a Rolls-Royce Trent 1000-es hajtóművekkel, valamint a gép elektromos- és hűtőrendszerével történtek. Az ilyen meghibásodások miatt többször kellett kisebb alkatrészeket cserélni, és késések is előfordultak. – tette hozzá.

LAN – Boeing 787 Dreamliner – Fotó: Boeing


“Vannak új rendszerelemek amelyeket gyakrabban cserélünk mint ahogy elterveztük. Ezek többnyire a repülőgép új technológiájához köthetők. Ez egy olyan dolog ami várható volt.” – mondta.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Siegel kihangsúlyozta, hogy a felmerülő problémák nem meglepőek egy teljesen új típus esetén mint amilyen a 787-es is. “Senki sem akar egy megbízhatatlan gépet, ezekkel a dolgokkal tisztában voltunk, ugyanakkor elvárjuk hogy a Boeing és a külső beszállítók kidolgozzanak egy tervet a megbízhatóság növelése érdekében.”

A LAN 2014. év végére 12 darabot szeretne üzemeltetni a típusból. A negyedik és ötödik gép 2013. közepén érkezik. A légitársaságnak eddig összesen 22 darab 787-8-as, és 10 darab 787-9-es gépre van megrendelése.

A Boeing 787-es Dreamlinere bemutatkozása óta küzd kisebb gyermekbetegségekkel, amely több nagy légitársaságot is érint. Többek között a United Airlines és a Qatar Airways is későbbre halasztotta a típus bevetését bizonyos járatain. A United Airlines célállomásai közül Lagos, London és Amszterdam, míg a Qatar Airways desztinációi közül München és Zürich érintett. A LOT lengyel légitársaság európai repülései során is többször került sor járattörlésekre és késésekre a repülőgép kisebb meghibásodásai miatt.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!