Pekingi idő szerint kedd délután hivatalos látogatásra érkezett Kínába Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, kíséretében népes politikai-üzleti delegációval.

Kapcsolódó cikk, előzmény Visszatérhet Budapestre a Hainan Airlines

Az ezt megelőzően tartott vegyes bizottsági ülésről Szijjártó Péter magyar újságíróknak elmondta: szerdán írják alá a két ország képviselői azt a megállapodást, amelynek nyomán Budapesten jön létre Kína és a közép-európai országok turisztikai együttműködésének regionális központja. Jelezte, a Magyarországra látogató kínai turisták száma folyamatosan nő.

Döntöttek egyúttal arról is, hogy a magyar és a kínai kormány egyeztetéseket kezd a közvetlen légi járat helyreállításának lehetőségeiről – mondta a külügyi és külgazdasági államtitkár.

Kína fővárosa, Peking utoljára 2012-ben volt közvetlen légi összeköttetésben Magyarországgal. A járatot üzemeltető Hainan Airlines azonban március elején megszüntette budapesti útvonalát. Az utolsó járat március 2-án, egy Airbus A330-300 típussal közlekedett (lásd képünkön).

A pekingi járat újranyitása nem először van napirenden. A Budapest-Peking légi járat témája a magyar miniszterelnök és a kínai miniszterelnök-helyettes 2012. május 1-jei budapesti találkozóján is szerepelt, ahol a kínai kormány közreműködését kérték az év elején leállt összeköttetés újranyitása érdekében.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A találkozón elhangzott akkor, hogy a magyar fél bármely kínai légitársaság járatindítását illetően nyitott, ugyanis szükségesnek tartja a közvetlen légi közlekedési kapcsolat mielőbbi megteremtését.

A fenti híreket támaszthatja alá az is, hogy az AIRportal.hu információi szerint a delegáció tagjaként Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója is Kínába utazott.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!