Az orosz állami gyártócég megkezdte a különleges erők számára fejlesztett új, a Mi-8-as legmodernebb változatán alapuló speciális helikopter tesztjét, az első példányt már idén át akarja adni.

Illusztráció (Forrás: Russian Helicopters)

A Russian Helicopters a védelmi minisztériummal történt tavalyi szerződéskötés után egyből megkezdte a Mil Mi-8AMTSh-VN jelzésű helikopterek fejlesztését az Oroszország különleges alakulatainál szolgáló korábbi változatok kiváltására, felhasználva a szíriai harcokban szerzett tapasztalatokat.

A kutatás-fejlesztés még nem zárult le, de az első prototípus-példánnyal már megkezdte a repülési teszteket a gyártó, hogy a megrendelt gépeket az ütemezés szerint 2020-21-ben bevetésre kész állapotban át tudja adni – írta meg a Russian Aviation.

A különleges Mi-8-asokon a nyugati speciális alakulatok gépeihez hasonlóan módosításokat végeznek, a hatalmas fegyverarzenálon túl jobb védelmi és fedélzeti rendszereket, erősebb hajtóműveket és egyedi kialakítású rotorokat, mindenből az elérhető legmodernebbet.

A leglátványosabb fejlesztés a két oldalt elhelyezett, előre tüzelő 12,7 mm-es géppuska, de az „erődített” Mi-8-as egy sor más fegyverrel – bombákkal, nem irányított rakétákkal – is támadhatja a célpontokat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ártalmatlanítani annál nehezebb lesz, a lövedékek ellen a legfontosabb fedélzeti rendszereket titánötvözetből készült páncél, a rakteret és a pilótakabint könnyű, szintetikus anyagból készült lapok védik, a rakéták ellen pedig egy automata infracsapda-szóró áll rendelkezésre.

A tervek szerint az első tesztelési fázis novemberig tart két újabb példány bevonásával, ezt még a Rosztech állami holding részeként működő Russian Helicopters végzi. Ezek után már az állami próbák, majd az alakulatok felkészítése lesz a következő lépés a típusváltozat hadrendbe állítása felé.