Az Orosz Haditengerészet számára újítja fel a 407. Minszki Légijármű Javítóüzem a Tupoljev Tu-134UBL típus egy példányát. 

A Tu-134A-4-ként is ismert típust az Orosz Légi és Kozmikus Erők alakulatai használják a Tu-22M3 és Tu-160 bombázótípusok személyzetének kiképzésére. Ezen feladatára jellegzetes, külön erre a célra kialakított hosszú orra teszi alkalmassá, ahová a bombázókéhoz hasonló radarokat és berendezéseket szerelnek be.

Kívül-belül megújult a koros kiképzőgép. (Forrás: Defence Blog)

A jelenleg Minszkben javítás alatt álló gépet utoljára 2015-ben, Kalinyingrád régióban látták repülni, az akkor készült fotók aláírásai szerint a bombázó-kiképzéshez szükséges berendezéseket kiszerelték belőle, és egy ideig szállítógépként funkcionált.

Az azóta eltelt időszakban a gép nem repült, a Kubinka légibázison tárolták. Azt nem tudni, hogy Minszkbe a gép saját erejéből, vagy egyéb úton jutott.

Az orosz közösségi médiában fellelhető fotók tanúsága szerint a gép új festést kapott, és valószínűsíthetően ipari nagyjavításon, üzemidő hosszabbításon esett át. Emellett a bombázó-személyzetek kiképzéséhez szükséges berendezések modernebb változataival szerelték fel – írja a Defence Blog.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Több mint ötven éve használják

A Tupoljev tervezőiroda által tervezett, a Tu-124-es alapjain megalkotott típust 1966 és 1988 gyártották sorozatban. A típus A, A-3, B, B-1 és B-2 polgári változatai mellett számos katonai változata is készült. A hosszított orrú UB jelű kiképzőnek is minimum 5-6 alváltozata lelhető fel.

Ezen katonai változatokat kizárólag Oroszország használja, exportra egyáltalán nem került, ellentétben a polgári alkalmazású változatokkal, melyből a Malév is használt néhány példányt.

Napjainkban már csak nagyon kevés példány repül a típusból.

Jellegzetes, enyhén hátra nyilazott szárny, előtérben pedig az egyik D-30-as hajtómű (Forrás: Defence Blog)