Végrehajtotta szűzrepülését az első új gyártású Tu-160M szuperszonikus stratégiai nehézbombázó a Tupoljev kazanyi üzeméből – közölte január 12-én az orosz Rosztechhez tartozó gyártó.

A Tu-160M kinézetében megegyezik elődjével, azonban a most gyártott változat teljesen új technológiai alapokra épül, rendszereinek 80 százalékát korszerűsítették, készítésénél a digitális technológiákat is alkalmazták.

A mintegy fél óráig tartó berepülés során a Tupoljev tesztpilótái olyan manővereket hajtottak végre 600 méteres magasságban, amelyekkel a repülőgép irányíthatóságát és stabilitását ellenőrizték.

A gyártó a Tu-160M teljes tervdokumentációját digitalizálta, valamint a mai technológiák alkalmazásával indította újra az alkatrészek, törzselemek és egyéb részegységek gyártását.

Forrás: UAC

A típust modernizált hajtóművekkel, repülésirányító- és navigációs rendszerekkel szerelték fel, emellett megújult a fegyverzet irányítása, valamint a típust készítő kazanyi gyártósort jelentős részben modern eszközökkel szerelték fel, a dolgozókat továbbképezték.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Tu-160-as nehézbombázó gyártásának modernizált variánssal történő újraindításáról az orosz elnök, Vlagyimir Putyin döntött, korábban még szó volt arról is, hogy egy polgári változatot is fejlesztenének a típus alapjain, azonban ezt később elvetették.