A járvány terjedésnek megfékezése érdekében speciálisan kiképzett kutyák segítik Helsinki repülőterének személyzetét, egyelőre tesztjelleggel, de a szakértők szerint a jövőben élesben is bevehetők a négylábúak.

Speciálisan kiképzett kutyákat először Dubajban vetettek be a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére, ezúttal pedig a Helsinki-Vantaa repülőtér használja a négylábúak képességeit az üzemeltető Finavia jóvoltából.

A teszt az után kezdődhetett el a repülőtéren, hogy a Helsinki Egyetemen vizsgálták az ebek tudását. A szakemberek szerint a speciálisan képzett állatok majdnem 100 százalékos pontossággal szűrik ki a koronavírusos betegeket, még azelőtt, hogy tüneteket produkálnának.

E képességükkel sokkal hatékonyabbak, mint bármelyik jelenleg használt PCR-teszt, mert míg utóbbihoz az alany 18 millió molekulája szükséges, a kutyák mindössze 10-100 molekula alapján képesek érzékelni a koronavírust.

A próbaidőszakban a kutyák nem találkoznak közvetlenül az utasokkal, jelenleg külön helyiségben „dolgoznak”. A tesztelendő emberek bőrét kendővel törlik végig, majd egy steril csészébe helyezik, és ezt mutatják meg a kutyának. Az eljárás anonim módon zajlik.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A helsinki repülőtéren dolgozó kutyákat egy finn szervezet képezte ki, amely korábban egyéb betegségek, például a rák észlelésére is használta már az állatokat.

A Helsinki repülőtéren dolgozó kutyákról egyelőre nincs kép vagy videó, de korábban a dubaji légikikötő közzétett egy kisfilmet a náluk dolgozó négylábúakról.