Olvasónk, Oláh Márk küldte az AIRportal-nak a bécsi repülőtéren tett látogatásáról és a repülőtér közelében rendszeresen megszervezett repülős bolhapiacról szóló írását.

Látogatás egy különleges bolhapiacon

2015.május 30-án, szombat hajnalban a 6 órás ÖBB Railjeten félálomban zötykölődve azon morfondíroztam, hogy érdemes-e Schwechaton egy teljes napot eltölteni, mivel lehet a reptéren vagy a környékén leghasznosabban elütni az időt. A látogatásom eredeti apropója az osztrák repülésbarátok (http://www.flughafenfreunde.at) által szervezett börze volt, ahol mindenki csereberélheti a fedélzeti biztonsági útmutatóktól a hányózacskó-készletén át a megunt, vagy éppen kitört kerekű makettekig mindenféle kincsét, amely repüléssel kapcsolatos.

A korán érkezők ingyenes tiszteletjegyet is kaptak a repülőtér látogatóközpontja által szervezett buszos bejárására (http://www.viennaairport.com/hu/utas/repueloter/visitair_center_-_latogatokoezpont), illetve a látogatói teraszra is. Miközben jöttünk-mentünk a terasz és a börze színhelyei között, Bécsben élő barátom, Viktor nekem szegezte a kérdést, a buszos reptérlátogatás után nincs-e kedvem őt egy nagyon különleges bolhapiacra elkísérni?

Kicsit nehezen szántam rá magam, hogy holmi helyi bolhapiac miatt elhagyjam a reptér színes-izgalmas környezetét, de belementem. A reptéri parkoló VIP részlegében hamar találtunk magunknak egy megfelelő járművet: egy Drive Now Minit.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
DriveNow a Car2Go konkurenciája, már nemcsak Smart bérelhető. | © AIRportal.hu

DriveNow a Car2Go konkurenciája, már nemcsak Smart bérelhető.


Viktor kártyáját a szélvédőhöz érintette, és 3 perc adminisztráció után már robogtunk is a 9-es főúton, Fischamend majd Enzersdorf irányába. Mintegy 15 perc kanyargást követően Alsó-Ausztria nem kifejezetten legszebb lila-sárga-hupikék házakkal tarkított településein át elértünk egy ipari csarnokokból álló telepet.

A 34-es pályára érkező gépek csodálata közben kicsit vonakodtam, hogy most minek is menjünk ide be, miközben kint a leszálló gépeket is csodálhatnám. Habozásom csak addig tartott, amíg váratlanul meg nem pillantottam kb. egy tucat semmivel nem összetéveszthető ablakot egy platón. Ekkor hasított belém a felfedezés, hová is jöttünk.

Új gazdára várnak | © AIRportal.hu

Új gazdára várnak


Közelebb merészkedve, közvetlenül a kisebb csarnok bejárata mellett hamarosan felfedeztem egy fedélzeti (business- vagy first class-ra szánt) akasztós fedélzeti gardróbot, majd mellette a porban egy kiszolgált jegynyomtatót, végül a „konyhabútort”. Viktor most már elárulta: ő tulajdonképpen ülésekért jött, így sietve átsétáltunk a másik csarnokba.

A konyhabútor | © AIRportal.hu

A konyhabútor


Itt hasonlóan egy kínai piachoz, kartondobozok sokasága fogadott, bennük sosem használt étkészletek, tisztasági csomagok, tálcák, műanyag kávékiöntők, valamint feltehetőleg közel-keleti vagy török légitársaságoknak szánt fém teáskancsók és hozzáillő pici teás poharak lapultak. Azonnal megtaláltuk amiért jöttünk: több sornyi ülés, a szomszédságban pedig a jól ismert, mindenható, folyosót lezárni képes étel-és italhordó kocsik különböző légitársaságoktól.

Ezentúl nem érdemes ellopni | © AIRportal.hu

Ezentúl nem érdemes ellopni
Fedélzeti ezüst | © AIRportal.hu

Fedélzeti ezüst
ideális váróterembe, irodába, tárgyalóba | © AIRportal.hu

ideális váróterembe, irodába, tárgyalóba
Lakásban kicsit ormótlan, de trendi lehet erről felszolgálni a húslevest vendégeinknek. | © AIRportal.hu

Lakásban kicsit ormótlan, de trendi lehet erről felszolgálni a húslevest vendégeinknek.

Egy kisebb teremben Austrian Airlines relikviák, makettek, sapkák, táskák is fellelhetők, nagy választékban. Gyermeki örömünk, lelkesedésünk csak akkor csökkent, amikor egy undok magyar (gazdasági bevándorló?) alkalmazott hölgy fennhangon közölte velünk, “nem kéne itt fényképezni” (bár ezt nem jelölték sehol). A vakut azonnal kikapcsoltam.

Mivel a Minivel nehézkes lett volna az üléseket elszállítani, és időközben a nap kisütött, ezért siettünk vissza a teraszra meg a tombolára, de elhatároztuk, hogy jövünk még. Sajnos a bolhapiac koncepciójáról, tulajdonosairól többet megtudni nem sikerült, de talán ez nem is annyira lényeges. Nem csodálkoznék, ha magyar érdekeltségeik is volnának. A kezünkbe nyomott szórólapból megtudtuk, az üzemeltető a Pedara Logistik Gmbh, további időpontok a honlapjukon olvashatók (http://www.pedara.at/home/news/).

Konklúzió: a környék mindenképpen megér egy kis kitérőt, a 34-es pálya közelsége miatt repülésrajongóknak kötelező (bolhapiac hiányában is), a kerítéstől délre még a késő délutáni napsugarak is jól hasznosíthatók némi spotterkedésre.
Hogy mit mondanának a kereskedelmi tevékenység eme formájára Aradi Tibor és Varga Ferenc József humoristáink:

Főnök, jófajta repülőjegy-nyomtatató nem érdekli? Digitális!

Bolhapiacok júniusban:
2015. Június 19, péntek / 10:00 – 17:00
2015. Június 20, szombat / 10:00 – 17:00

Cím: PEDARA Logistik GmbH
Industriestr. 15 / Halle 1
2431 Enzersdorf / Fischa

A teraszról délutáni fényben | © AIRportal.hu

A teraszról délutáni fényben
Fotók: Oláh Márk | © AIRportal.hu

Fotók: Oláh Márk
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!