Rendkívül látványosra sikerült a Magyar Honvédég budapesti légi parádéja augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén, a hazai gépek mellett idén rendhagyó módon külföldi részvevők is színesítették a programot.

A fővárosi parádét a hagyományokhoz híven a Duna belvárosi, Parlament előtti szakasza felett tartották meg a katonák, akik néhány nappal ezelőtt helikopterekkel, gyakorlási céllal már berepültek ide.

Az elmúlt évekhez képest a program jóval látványosabb volt, minden, jelenleg rendszerben álló repülőeszköz részt vett benne, a helikopterek – AS-350, Mi-17, Mi-24 – kivétel nélkül egyéni bemutatót is repültek.

Nem bizonyultak elhanyagolható elemnek a merevszárnyú gépekkel végrehajtott áthúzások sem, a JAS-39C/D Gripen vadászgépek egészen ritka módon, hármas és kettes kötelékben is használtak infracsapdát, majd ezt követően az öt vadász közösen is áthúzott, ékalakú kötelében.

A hozzájuk hasonlóan Teve szállító repülő század is minden lehetséges repülőgépét felvonultatta, így látható volt a Duna felett a Honvédség mára egyedüliként aktív Antonov An-26 szállító repülőgépe is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mindezek mellett budaörsi honvédelmi naphoz hasonlóan szerepet kapott a jövő technikájának bemutatása is, a nálunk még nem rendszerben álló típusok külföldi légierők színeiben mutatkoztak be. Így kapott szerepet két német H145M, és egy szlovén AS532 szállítóhelikopter is – utóbbi már H225 típusjelzéssel kerül majd Magyarországra.

Galéria a 2019. augusztus 20-i, budapesti légi parádéról