Leállítja utolsó Boeing 737-es gépét is a Thai Airways, ezzel megszűnik a kesenytörzsű repülőgépek üzeme a thaiföldi légitársaságnál.

A Routes Online szerint szeptember 2-án repül utoljára a 25 éves, HS-TDG lajstromú Boeing 737-400-as, amelyet jelenleg a Bangkok és Koh Samui közötti járaton vetnek be hetente 14 alkalommal. A járatot a Bangkok Airways-zel kötött codeshare megállapodásban üzemeltetik tovább.

A ch-aviation cikkében megjegyzi, hogy a Thai mindenképpen kivonul Koh Samuiból, mivel a sziget repülőterének 2 kilométer hosszú futópályája nem képes szélestörzsű gépeket fogadni.

A Thai Airways flottájában a 737-es kivonása után 80 gép marad, legtöbbjük Airbus A330-as és Boeing 777-es, de szép számmal akad szinte Dreamliner és A380-as is.

A kép illusztráció. Forrás: Twitter

A légitársaság hasonló cipőben jár, mint a hongkongi Cathay Pacific, ahol szintén nincs keskenytörzsű flotta, ez viszont azt is jelenti, hogy nem rendelkezik saját ráhordó kapacitással, ezt leányvállalata, a Thai Smile végzi, amely 20 Airbus A320-assal teljesít járatokat bangkoki központtal.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légitársaság egyébként nincs túl jó formában, legalább is anyagilag, a 2016-os évet leszámítva bahtban számolva milliárdos veszteségeket termelnek évek óta. 2016 azért volt kivételes, mert az alacsony olajár, és az ideiglenesen megerősödő baht rásegített az üzletmenetnek. Tavaly átszámolva 65 millió dolláros veszteséget termelt a 22 ezer munkavállalót foglalkoztató légicég, miközben utasforgalmát 10 százalékkal növelte.