Beszüntette működését a tallinni központú Estonian Air 2015. november 8-án, vasárnap, jelentette be a légitársaság. Az észt nemzeti légitársaság járataira november 11. utáni foglalással rendelkező utasok teljes mértékben visszakapják a jegyük árát a fuvarozótól, a november 8 és 11. közti járatokra foglalással rendelkező utasokat pedig mentesítő járatok fogják majd szállítani.

Az Estonian Air CRJ-900-as repülőgépe. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Az Estonian Air CRJ-900-as repülőgépe. (Fotó: AIRportal.hu)

A nemzeti légitársaság működésének felfüggesztéséről szóló döntés közvetlenül azután született meg, hogy az Európai Bizottság az Európai Unió jogszabályaiba ütközőnek minősítette az észt kormány által a légitársaság részére korábban nyújtott 85 millió eurós pénzügyi segítséget.

A bizottság döntésének következményeként a légitársaságnak haladéktalanul kellett volna visszafizetni kamatostul a korábban felvett állami támogatást.

Az Estonian Air a kormány által nyújtott pénzügyi segítségnyújtást követően sem hajtotta végre a szükséges átszervezéseket annak érdekében, hogy a működése üzletileg fenntartható legyen
jelentette ki Margrethe Vestager EU-biztos.

Nordic Aviation néven új légitársaság jön létre

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az észt gazdasági minisztérium Nordic Aviation néven egy új holding céget hozott létre 40,7 millió eurós, a kormány és külföldi befektetők által befektetett kezdeti tőkével. Az új légitársaság november 8-án kezdi meg működését és a ch-aviation információi szerint az Adria Airways-szel kooperálva veszi át az Estonian Air működését, bérelt repülőgépekkel, amíg az új cég meg nem szerzi az üzemeltetéshez szükséges hatósági engedélyeket.

A bérelt repülőgépek kezdetekben az angol bmi regional, a svéd NextJet, a horvát Trade Air, a román Carpatair és a szlovén Adria Airways légitársaságoktól érkeznek.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!