Lefoglalták az Air Zimbabwe egyik Boeing 767-200ER típusú utasszállító repülőgépét a londoni Gatwick repülőtéren, mivel a légitársaságnak komoly tartozása van egy amerikai repülőgépalkatrész forgalmazó irányába – adta hírül a Flightglobal.

A hírt az Washington D.C. székhelyű vállalat értékesítési igazgatója, Kenneth Connor is megerősítette, aki elárulta, hogy az Air Zimbabwének 1.5 millió dolláros tartozása van. Az igazgató hozzátette, hogy vállalata, az American General Supplies (AGS) az amerikai, valamint brit bíróságokkal együttműködve foglaltatta le a zimbabwei légitársaság repülőgépét.


Air Zimbabwe Boeing 767-200ER (Fotó: Aldo Bidini / Wikimedia Commons)

A gatwicki repülőtér szóvivőjének tájékoztatása szerint az Air Zimbabwe kb. 50-60 utasa töltötte az éjszakát a repülőtéren, ellátásukról a reptér gondoskodott.

Az értékesítési igazgató elmondása szerint az alaktrész szolgáltató vállalatnak hosszú és barátságos múltra visszatekintő kapcsolatai vannak az Air Zimbabwével, amellyel 1982 óta működnek együtt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A fizetési problémák 2009-ben kezdődtek, majd 2010 júliusában megállapodást is kötöttek a légitársasággal, de azt követően végképp nem érkezett pénz az afrikai cégtől, amellyel a későbbiekben sem sikerült megegyezésre jutni.

Az AGS bízik benne, hogy az Air Zimbabwe holnapra átutalja egymillió dolláros adósságrészét, majd a hét végéig bezárólag megérkezik a további ötszázezer dolláros hátraláék is, amit követően visszaszolgáltatják a most lefoglalt szélestörzsű Boeinget.

Connor szerint egyelőre nincs szó róla, hogy árverésre bocsátanák a lefoglalt repülőgépet, ugyanis bíznak benne, hogy az ügy péntekig bezárólag rendeződni fog.

Az Air Zimbabwe flottája jelenleg két darab Boeing 767-200ER, három darab Boeing 737-200, valamint további két darab kínai gyártású Xian MA-60 típusú turbolégcsavaros repülőgépből áll.

Forrás: Flightglobal.com (2011. december 14.) / Wikimedia Commons

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!