Bő egy héttel a Qatar Airways oneworld légiszövetséghez való csatlakozása után máris szabálysértések merültek fel két repülőtéri váróterem beléptetésével kapcsolatosan. A londoni Heathrow és dohai repülőtéren található luxus váróhelységek használatát az elmúlt hét folyamán számos prémium törzsutas-program tag számára megtagadta a katari légitársaság.

Az Arabian Business hírportál információi szerint olyan magas státuszú utasoknak tagadta meg a belépést a légifuvarozó, akik arany vagy prémium szintű törzsutas tagsággal rendelkeznek, de nem business vagy first class osztályra foglaltak jegyet.

Az Öböl-menti térséggel foglalkozó portál rávilágott arra is, hogy a légiszövetség szabályzatában nyíltan megtalálható az összes taglégitársaság törzsutas-programjának egyenlősége: „A oneworld légitársaságok törzsutas-programjának tagjai, akik Emerald vagy Sapphire státusszal egyenlő szintű tagsággal rendelkeznek igénybe vehetnek bármilyen oneworld légitársaság által kínált várótermet repülésük előtt, minden, oneworld tag légifuvarozó által üzemeltett vagy jelölt járaton, kabinosztálytól függetlenül.”

Habár a szabályzat kimondja, hogy mind az Emerald, mind pedig a Sapphire státuszú utasok igénybe vehetik a Business Class, vagy a törzsutas várótermeket, ennek ellenére a Qatar Airways a Heathrow repülőtéren a magas státuszú, de turistaosztályra szóló foglalással rendelkező oneworld utasokat a légiszövetség saját várótermébe irányítja át. Ugyanez a megkülönböztetés a dohai repülőtéren is észlelhető volt, ahol is a prémium törzsutasok kénytelenek voltak a Premium Terminal luxus szintjétől némileg távol maradó Oryx várót használni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ezt a London Heathrow repülőtéren található exkluzív várótermet nem vehetik igénybe a légiszövetség szabályzata szerint arra jogosult utasok többsége. A Qatar Airways szerint nem szegtek szabályt. (Fotó: oneworld)


A katari légitársaság illetékese az üggyel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a londoni prémium váró nem került fel a oneworld termek közé köszönhetően a túlzott exkluzivitásának. „Légitársaságunk mind a first és business class várótermeket a first és business osztályon utazók, azok vendégeinek és az Emerald és Sapphire tagok részére bocsátja. Továbbá légitársaságunk a Premium Lounge várót biztosítja minden utasunknak, aki first és business osztályra szóló jeggyel rendelkezik, beleértve más oneworld légitársaság járataira szóló jegyet is, azonban az ő vendégeik és Emerald, valamint Sapphire ügyfelek részére a belépés nem érvényes”. – nyilatkozta a Qatar Airways szóvivője.

Indoklásként a British Airways Heathrow-n és New York JFK-n létrehozott Concorde termét hozta, mely ugyancsak kizárólag a légitársaság legexkluzívabb osztályán utazók részére érhető el.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!