A Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) az American Airlines, a British Airways és a FedEX részére szabott ki büntetést, összesen több mint 430 ezer dollár értékben, miután a három vállalat több szabálysértést követett el a hatóság vizsgálata szerint.

Az American Eagle Airlines, amely az American Airlines Group leányvállalata, az FAA megállapítása szerint nem követett számos jégtelenítési előírást a dél-dakotai Sioux Falls repülőtérről induló járatai során, emiatt 60 ezer dolláros büntetést kell fizetnie.

Az Egyesült Királyságban székelő légifuvarozó 195 000 dolláros bírságot lesz kénytelen átutalni, miután a British Airways felkérte az American Airlinest egy erősen gyúlékony oxigén generátor szállítására. Ez még 2012 augusztusában történt az amerikai légifuvarozó Londonból Dallasba tartó utasszállító járatán, amelynek rakterében helyezkedett el az a készülék, melynek szállítása személyszállító járatokon kifejezetten tilos.

A FedEx Airbus A300 teherszállító kivitelű repülőgépe a Párizs-Charles de Gaulle repülőtéren.(Fotó: Kovács Gábor - AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A FedEx Airbus A300 teherszállító kivitelű repülőgépe a Párizs-Charles de Gaulle repülőtéren.
(Fotó: Kovács Gábor – AIRportal.hu)


A két utasszállító után azonban egy teherszállító cégre is lesújtott a hatóság keze, méghozzá a több mint 300 repülőgépes flottával rendelkező FedEx vállalatra, amely az indoklás szerint elmulasztott egy, két festékes dobozt is tartalmazó csomag ellenőrzését, mely közül az egyik doboz szivárgott a repülés során, ezzel pedig a veszélyes anyagok szállítására vonatkozó szabályokat sértette meg a teherszállító cég. A büntetés mértéke ebben az esetben 65 ezer dollár.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Reutersnek nyilatkozott Bonny Harrison, a FedEx szóvivője, aki elmondta, hogy a FedEx Express időben megtette az FAA felé szükséges értesítést az incidensről, és az esemény idején sem a dolgozók, sem pedig civilek biztonsága nem volt veszélyben. Az American Airlines Group szóvivője a hírügynökség megkeresésére szűkszavúan közölte, hogy a légitársaság áttekinti a figyelmeztetést és megbeszélést kezdeményezett a Szövetségi Légügyi Hatósággal. A British Airways illetékesei egyelőre nem kommentálták a döntést.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!