Belsős levelezések szerint a brit légitársaságnál nagy a munkaerőhiány, ezért a pilótákat kérték meg arra, hogy egyes járatokon segítsenek be a légiutas-kísérőknek.

A Paddle your own Kanoo számolt be a különös kezdeményezésről, a dolgozók között zajló belső levelezés alapján a blog azt írta, a London-City repülőtérről járatokat üzemeltető Cityflyer leányvállalatnál akadtak gondok a személyzet létszámával.

Az Embraer 190-esekkel repülő vállalat arra kérte pilótáit és más beosztásban dolgozóit, hogy jelentkezzenek légiutas-kísérő képzésre, így beugróként el tudnák látni ezt a munkakört. Cserébe a pilótafizetésüket kapják akkor is, ha épp utaskísérőként dolgoznak.

Nem először nyúlt ehhez a megoldáshoz a cég, 2010-ben egy munkabeszüntetés idején már igyekeztek így sztrájktörőket alkalmazni, most a munkaerőhiánnyal indokolták a program újraindítását.

Fotó: British Airways

Ugyanakkor a blog interpretálása szerint a mostani programban kiképzett, részmunkaidős utaskísérőket egy esetleges jövőbeni sztrájk esetén is lehetne alkalmazni teljes munkaidőben.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A British Airways szóvivője a bloggal azt közölte, büszkék arra, hogy elindították a cégen belüli képzési programot, és így több dolgozójuknak tudják biztosítani, hogy közvetlenül az utasokkal foglalkozzanak.

Ettől függetlenül a légitársaság folytatja a toborzást, a nyári csúcsidőszakig 3 ezer munkavállalót szeretne felvenni.