Az Iberia is csatlakozott az Európai Unió légkörminőség kutatási programjához, az IAGOS-hoz. A spanyol légitársaság az egyik Airbus A340-300 típusú szélestörzsű gépén helyezett el speciális mérőműszert, amely segítségével az Iberia Latin-Amerikába irányuló járatai közben, az Atlanti-óceán feletti levegő összetételét vizsgálva gyűjthet értékes adatokat.

Idén március óta már a spanyol nemzeti légitársaság is résztvevője az Európai Unió által támogatott IAGOS (In-service Aircraft for a Global Observing System) projektnek, amely kereskedelmi célú repülőgépek mérési eredményeit alkalmazza a légkör minőségének vizsgálatához.

Az EFSRI (European Strategy Forum on Reasearch Infrastructures) szervezete által 2006-ban kezdeményezett program a klímaváltozás folyamatainak elemzését célozza, amelyhez a rendszeresen a magaslégtérben közlekedő repülőgépek kulcsfontosságú adathalmazt tudnak szolgáltatni.

Az IAGOS projekthez indulása óta már Európán kívüli légitársaságok is társultak. A légkör kémiai összetételének vizsgálatában a Lufthansa, az Air France és a Cathay Pacific mellett a China Airlines is együttműködő partner. A spanyol légitársaság pedig kiterjedt latin-amerikai útvonalhálózatával lehet hatásos közreműködője a térség vizsgálatának.

A flottán belül az EC-GUQ lajstromú Airbus A340-300-as lett IAGOS gép, amely az első méréseket végző járatait Madrid és az argentin főváros, Buenos Aires között teljesítette, és még fogja is az elkövetkező években különböző útvonalakon, a törzsére helyezett mérőműszerek (lásd képen) segítségével.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az innen nyert eredmények azért is lényegesek a kutatók számára, mert nemcsak a légkör összetételének aktuális állapotát tudják belőle kiolvasni és például meteorológiai célokra felhasználni, hanem hosszú távú előrejelzéseket készíthetnek, valamint tendenciákra is következtethetnek, amely hatásos segítsége a klímaváltozással összefüggő politikai stratégiák kidolgozásának.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!