Lemondásra szólította fel Michael O’Leary-t, a Ryanair vezérigazgatóját egy, a pilótákat képviselő szakszervezet, mert információik szerint újabb járattörlésekre készül a cég.

A Sky hírcsatorna a főként az európai pilótákat nem hivatalosan képviselő Európai Munkavállalókat Képviselő Tanács (EERC) egy levélben úgy fogalmazott, hogy O’Leary nem tudta megakadályozni a pilóták elvándorlását más légitársaságokhoz, még úgy sem, hogy decemberben a cég markáns stratégiaváltást eszközölt és elismerte az addig lenézett szakszervezeteket.

A Reuters hírügynökség által ismert levélben az áll, hogy a cég vezetése egyre többet akarja dolgoztatni a még meglévő pilótákat, elvárják tőlük, hogy a szabadnapjukon is dolgozzanak. Ez viszont újabb pilóta felmondásokhoz vezet.

Michael O’Leary már elismerte, hogy a sztrájkhullám húsvétra is elhúzódhat, ennek elkerülése érdekében az EERC már mediátorszerepet is vállalt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légitársaság azt közölte, hogy az EERC levelének semmilyen valóságalapja nincs, a pilóták 80 százaléka elfogadta a 20 százalékos béremelést, és nem foglalkoznak az “úgynevezett EERC-vel sem”.

Mist ismert, pilótahiány miatt a Ryanair több ezer járatot volt kénytelen törölni először a karácsony előtti időszakban, majd a téli menetrend végéről, illetve a nyári menetrendből is ki kellett iktatnia néhány járatot. Indokolásuk szerint azért, hogy a járatok pontossága újra 90 százalék fölé emelkedjen.

Ugyanakkor később O’Leary is elismerte, hogy a szabadságolások miatt kellett a járatokat törölni. Ennek hátterében pedig az élénk pilótaelvándorlás áll, a szabadságra menő pilóták helyett ugyan nincs, aki dolgozzon.