Az új megnövelt befogadóképességű Q400-as a Nok Air flottájában debütál, és hamarosan újabbak követik. A thaiföldi diszkont légitársaság a Nok Air, 2013 novemberében a Dubai Air Show apropóján döntött a 86 üléses kabinkonfigurációjú Bombardier Dash 8 Q400-as szolgálatba állítása mellett, így rendelt is két példányt belőle és további hat gépre opciós lekötést érvényesített.

A Nok Air új Q400-asa a madaras festéssel. (Fotó: Bombardier Aircraft) | © AIRportal.hu

A Nok Air új Q400-asa a madaras festéssel. (Fotó: Bombardier Aircraft)

A Nok Air az opciós lekötésből négy gépet fix megrendelésre konvertált az új gépük átvételekor és a maradék kettőt opcióban hagyta.

A thai fuvarozó a gazdaságtalannak ítélt ATR 72-500-as típusú gépeit kívánja kiváltani a kanadai gyártó modelljével. A Q400-as mellett szól, hogy gazdaságosabban üzemeltethető, mint az ATR-ek és a befogadó képességük is nagyobb. A Bomberdier gépének belső tere ráadásul nemrég került komoly átalakításra, így az utastér nagyobb és világosabb lett, a megnövelt ablakoknak és a kabinborítás átalakításának köszönhetően. Az utastér zajosságát egy aktív zajelnyomó rendszer segítségével csökkentették.

A Bombardier a típus befogadóképességének növelését, költséges átalakítások nélkül oldotta meg, csupán a fedélzet átalakításával, a székek kisebb méretű ülőlapjaival és a lábtér zsugorításával. A Q400-asok hatékonyságát a gyártó 17 százalékkal jobbnak ítéli, mint közvetlen versenytársa az ATR hasonló befogadóképességű típusának a 72-500-asnak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Time-lapse videó a Nok Air új Q400-asának festéséről

Forrás: Nok Air YouTube csatorna

A Nok Air vezetői bíznak a típus képességeiben, a regionális útvonalhálózatukat a Q400-asra szabva képzelik el a jövőben, továbbá a működési költségek jelentős csökkenését várják.

A Nok Air a gépeit egyedi festéssel látja el, mindegyik egy madarat szimbolizál, ami nem meglepő hiszen a társaság neve a nok (นก), thai nyelven madarat jelent.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!