Példaértékű összefogással új lendületet kaphat a budapesti repülőtér térségének gazdasági és infrastrukturális fejlődése – egyebek mellett ez derült ki azon a konferencián, amelyen a területileg érintett önkormányzatok mellett gazdasági és szakmai szereplők tekintették át a régió fejlesztési lehetőségeit.

A tanácskozást eredetileg Vecsés város és Budapest XVIII. kerületének önkormányzatai hívták össze azzal a céllal, hogy összegezzék az eredményeit a két éve indított airLED nevű nemzetközi programnak. A nyolcvanöt százalékban uniós finanszírozású projekt megvalósulását külső szakmai partnerként a Budapest Airport is támogatta.

Az airLED egy nemzetközi tudás-transzfert támogató projekt, amelyben a résztvevők 2014 végéig közösen dolgoznak ki egy olyan gazdaságfejlesztési tervet, mely felvázolja az úgynevezett „Airport City” megvalósításához vezető utat. A program segítségével a résztvevők számára lehetőség nyílt arra, hogy megfelelő szakmai felügyelet mellett egyeztessék érdekeiket, valamint a régió gazdaságfejlesztésére vonatkozó elképzeléseiket, majd olyan vonzó és nagyszabású terveket készítsenek, amelyek mögött valamennyi érintett gazdasági, politikai és társadalmi szereplő felsorakozhat.

A közös munkában négy közép-európai régió, Budapest XVIII. kerület és Vecsés térsége, a lengyel Mazovia Tartomány, a szlovén Gorenjska Régió és az olasz Emilia-Romagna Tartomány vett részt. Ezek a települések jelentős gazdasági terület-potenciállal rendelkeznek, de eddig nem volt komoly lehetőség arra, hogy a reptér közelségéből adódó esélyeiket kiaknázzák. A 2012-ben elindult airLED-projekt azonban biztosította az integrált gazdaságfejlesztési stratégia kialakításának anyagi és szakmai hátterét. Az airLED olyan célokat és eszközrendszert fogalmaz meg, amelyek eredményeképpen egy szinte önálló városként működő úgynevezett „aeropolisz” jöhet létre, amely beilleszthető a különböző városfejlesztési koncepciókba. Budapest mindezek birtokában a következő költségvetési periódusban gondosan kidolgozott és alátámasztott tervekkel pályázhat a fejlesztések megvalósításához szükséges uniós forrásokra.

A szakmai konferenciának a budapesti repülőtér műemléknek számító 1-es terminálja adott otthont. A házigazda képviseletében Szarvas Gábor igazgató biztosította a részvevőket arról, hogy a Budapest Airport továbbra is elkötelezett a repülőtér fejlesztése mellett, továbbá üdvözölte a regionális összefogást. „Nagy öröm számunkra, hogy a térség legjelentősebb politikai szereplőivel végzett közös munka eredményeként új lendületet kaphat a repülőtéri régió fejlődése. Emellett különösen fontosnak tartom, hogy a konferencián elhangzottak szerint ezentúl rendszeres, intézményes keretek között folytathatjuk a regionális fejlesztések érdekében megkezdett koordinációt, amelyet minden erőnkkel támogatni fogunk.” – fogalmazott a repülőteret üzemeltető cég közösségi kapcsolatokért felelős igazgatója.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!