Levegőbe emelkedett az United első Boeing 787-8 típusú utasszállító repülőgépe. Az első, amerikai légitársaságnak gyártott Dreamliner augusztus 19-én teljesítette sikeres szűzrepülését.

A Seattle térségében végzett első rendszerellenőrző tesztrepülést a Boeing berepülő pilótái hajtották végre. A mintegy három órát igénybe vevő teszt során a fedélzeti repülésirányító-, és repülésbiztonsági rendszerek működése közepes és nagy magasság tartományokban is megfigyelésre kerültek.

Az N20904 gyári lajstromot viselő Dreamliner útban a futópálya felé (Fotó: United)

Az Egyesült Államokban az United lesz a kompozit anyagokból készülő szélestörzsű Boeing 787-es első üzembeállítója. Az augusztus 19-én először levegőbe emelkedett gép festése július 31-én készült el. Ekkor került bemutatásra a gép különleges festése: az United a típus „házi”, Dreamliner festésére hajazó, a törzs mindkét oldalán végigfutó aranyszínű szalaggal fogja ékesíteni 787-eseit – ezzel szimbolizálva a két cég közötti hosszú múltra visszatekintő gyümölcsöző kapcsolatokat.

A felszállás pillanatai: először levegőbe emelkedik az United Boeing 787-ese (Fotó: United)

A szűzrepülés során végrehajtott első teszt-sorozat csupán a kezdete az átadás előtti, szigorú rend szerint végrehajtott berepülési protokollnak. A repülőgépeket ilyenkor a részletes, minden fedélzeti rendszerre kiterjedő ellenőrzésen túl tankolási-, hajtómű üzemelési-, és földi gurulási teszteknek is alávetik.

Az 50 gépes Dreamliner rendeléssel rendelkező United szeptember végére várja, hogy átvehesse első Boeing 787-esét.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.


Fedélzeti séta az United első Boeing 787-esén (Forrás: Boeing’s YouTube Channel)

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!