2013. augusztus 9-én, a spanyolországi Sevillában emelkedett először a levegőbe a Török Légierő legújabb szállítógépe, az Airbus A400M „Atlas”.

Az első példány összesen 5 óra 35 percet töltött a levegőben, mielőtt visszatért volna az Airbus Military bázisára, ahol egyébként már javában zajlik a személyzet kiképzése.

Törökország összesen 10 darab ilyen szállítógépet rendelt, miután 2003 májusában több európai országgal kötött megállapodást a gépek vásárlásával kapcsolatban, továbbá 2005-ben Belgiummal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Németországgal, Luxemburggal és Spanyolországgal közösen 1.5 milliárd eurót kölcsönöztek az Airbus részére, hogy az A400M gyártási programja kezdetét vehesse. A felsorolt 7 ország összesen 212 darab szállítógépre írt alá megrendelési szerződést.


A légierő légi szállítási hadműveleteit eddig C130-as Hercules és C160-as Transall típusú gépek látták el, azonban az Atlas gépekkel az egységek kapacitása majdnem megduplázódik, míg az új gépek hatótávolsága és maximális terhelhetősége is felülmúlja az eddig szolgálatot teljesítő típusok mutatóit.

Az első példány így várhatóan már szeptemberben átadásra kerül, míg a maradék 9 repülőgép leszállítása egészen 2018-ig eltart majd.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!