Magyar idő szerint a kora hajnali órákban Japánban minden szem a nagojai repülőtér futópályájára szegeződött, mivel innen emelkedett kecsesen a levegőbe először az új japán regionális utasszállító repülőgép, a Mitsubishi Regional Jet (MRJ) első prototípusa.

November 11-én tiszta idő és enyhe szél fogadta a nagojai repülőtéren egybegyűlteket, ahol helyi idő szerint 9 óra 37 perckor felsüvítettek az MRJ első prototípusának Pratt & Whitney PW1200G típusú hajtóművei és a japán regionális utasszállító megkezdte szűzrepülését. Az első szárnyalás 85 percig tartott, ezalatt ellenőrizték a gép alapvető rendszereinek működését. A gép fix fékszárny-beállítással és nyitott futóművekkel repült, ahogy azt biztonsági okokból a legtöbb új típus szűzrepülése alkalmával teszik a gyártók.

Az MHI és a Toyota Motor Corporation tulajdonában álló Mitsubishi Aircraft közös repülőgépcsaládjának ötlete már 7 évvel ezelőtt megszületett, de révén, hogy a japán vállalatnak ez az első saját gyártású repülőgépe ebben a kategóriában (és az első japán utasszállító a ’60-as évek óta), érthető a hosszú kivitelezési és tervezési időszak, amit a 70-80 férőhelyes MRJ70-es és a 86-96 utas szállítására alkalmas MRJ90-es repülőgépekkel végeznek.

A hatósági tanúsítvány megszerzéséhez hét gépes flotta készül a Mitsubishi üzemében, ebből öt példány a repülési teszteken vesz részt, míg két gép sohasem emelkedik a levegőbe, ezek ugyanis a statikus földi tesztek elvégzésére készülnek.

A Pratt&Whitney PW1200G típusú hajtóművekkel szerelt MRJ-k legnagyobb versenytársai a brazil Embraer E-Jet család és a kanadai Bombardier CRJ sorozat tagjai lehetnek a jövőben.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mitsubishi Regional Jet 90-es gyári színekben (Fotó: Mitsubishi Aircraft Corporation) | © AIRportal.hu

Mitsubishi Regional Jet 90-es gyári színekben (Fotó: Mitsubishi Aircraft Corporation)

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!